Tillverkningen har flera moment. Brödkakorna läggs upp och staplas innan de går vidare till stationerna för smör och pålägg. Efter snabbfrysning åker de färdiga klämmorna till packen. – Vi roterar och kör en kvart på alla positioner, så man hinner ju några svängar på en dag, säger Maria Lindström.

Storbranden 2020

Smörgåstillverkningen var den första delen som byggdes upp igen efter storbranden 2020 som totalförstörde Polarbröds gamla fabrik i Älvsbyn. Tillverkningen sker i en lokal en knapp kilometer från det återuppbyggda bageriet i Älvsbyn.

Maria Lindström har arbetat på Polarbröd i Älvsbyn sedan 1987.
Maria Lindström.

I det gamla bageriet jobbade Maria Lindström både som maskinoperatör och med städning. Arbetet i smörgåshuset är lite annorlunda. – Här är det mer arbete med händerna och armarna. Det är lite mer slitigt än vad det var i bageriet. Men vi roterar ofta, så det funkar.

40 vagnar med bröd

Brödkakorna på vagnen tillverkas i Polarbröds andra bageri i Bredbyn. På en arbetsdag i smörgåstillverkningen kan gå åt uppemot 40 vagnar med bröd. – Det blir ganska många mackor, säger Maria Lindström.¨

Maria Lindström

Ålder: 54.

Bor: Älvsbyn.

Yrke: Bageriarbetare.

Arbetsplats: Smörgåstillverkningen vid Polarbröd i Älvsbyn.

Arbetstider: Dagtid, 07–16.

Fackliga uppdrag: Nej.