Vad orsakar handeksem?

En vanlig orsak är att huden utsätts för något som irriterar den, exempelvis vatten, tvål, rengöringsmedel eller hantering av livsmedel. Handeksem kan också bero på kontakt med något du är allergisk mot, som metaller, konserveringsmedel eller gummikemikalier.

Vad ökar risken?

Risken är större i yrken med våtarbete, alltså arbete där personalens händer ofta är våta eller fuktiga eller där man ofta måste tvätta händerna. Det kan skada hudens skyddsbarriär och då är det lättare för irriterande eller allergiframkallande ämnen att orsaka eksem.

Vilka yrkesgrupper är mest utsatta?

Vårdpersonal, frisörer, bilmekaniker, bagare, konditorer, mejeriarbetare, slaktare, kockar och kallskänkor är exempel på yrken med högre risk för handeksem. Inom livsmedelsindustrin och restaurang kan safter från exempelvis grönsaker, kött, fisk och skaldjur orsaka hudirritation som kan leda till eksem. Man kan också bli allergisk mot mjöl, fisk och skaldjur vid hudkontakt.

Vad kan man göra för att minska riskerna?

Att vårda huden kan förebygga eksem. Använd mild tvål utan parfym när du tvättar händerna och torka noga efteråt. Handsprit med återfuktande ämnen kan vara ett alternativ eftersom det torkar ut huden mindre än tvål och vatten. Smörj händerna med hudkräm efter jobbet eller på lunchen.

Skyddar handskar?

Skyddshandskar är en viktig förebyggande åtgärd och skyddar händerna mot saker som irriterar huden. Men använd inte handskar längre än nödvändigt – arbetar man länge med täta skyddshandskar räknas det också som våtarbete. För att undvika fukt kan man ha en bomullsvante inuti skyddshandskarna. Tänk också på att handskar av gummi i sig kan orsaka allergi.

Vilka regler gäller?

Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning av verksamheten. Där går man igenom vilka risker som finns i arbetet och vilka åtgärder som behövs för att minimera riskerna. Arbetsgivaren ska stå för den personliga skyddsutrustning, exempelvis handskar, som behövs.

Vilken behandling behövs för handeksem?

En viktig del är att minska kontakten med det som orsakat eller förvärrar eksemet. Det kan handla om att skydda huden med skyddsutrustning eller att ändra arbetsuppgifter. Mjukgörande kräm och kortison som skrivs ut av läkare är ett av de vanligaste sätten att behandla eksem. Det är viktigt att söka hjälp i tid om du upplever problem med eksem.

Vad kan man tänka på mer för att bli av med handeksem?

Att undvika kontakt med saker som irriterar huden gäller även på fritiden och när du är hemma. Det kan till exempel handla om att städa och diska med handskar för att undvika kontakt med disk- och rengöringsmedel.

Mer information om yrkesrelaterade handeksem finns hos Arbetsmiljöverket och Prevent.

Källor: Arbetsmiljöverket, Prevent, Ina Anveden Berglind, överläkare vid Centrum för arbets- och miljömedicin inom Region Stockholm.