Det började när Toni Falk var 16 år. Då köpte han sin första systemkamera.

– Den var egentligen lite för avancerad, men jag bestämde mig för att lära mig den så jag plöjde en massa böcker och testade mig fram. Eftersom det var analogt på den tiden fick man vänta ett tag på att få se resultatet.

Motiven hittade han oftast i naturen och så är det än i dag. Men numera fotograferar han också gärna bilar – allra helst rostiga skrotbilar eller amerikanare.

– Jag håller på med ett projekt där målet är att fota 3000 amerikanska bilar och samla dem i en fotobok. Än så länge har jag fotat runt 70, så jag har ett tag kvar. Jag fotar varje bil i en miljö som jag tycker passar just den bilen och försöker skapa en retrostil.

När det gäller de rostiga bilarna har Toni Falk flera bilkyrkogårdar som han brukar återvända till.

Alltid redo med kameran

– Jag skulle kunna gå runt där i flera dagar. Jag tycker det är spännande med texturen och färgerna och att se hur naturen påverkar nedbrytningen.

Toni Falk fotograferar flera gånger i veckan – så fort han har tid tar han med sig kameran och stativet ut i naturen för att fotografera.

– Jag gillar hela proceduren att komma hem från jobbet, packa en termos med kaffe, ge sig ut i naturen och att hitta rätt ställe att ställa upp stativet på. Jag knäpper inga bilder spontant, utan funderar mycket på ljuset och kompositionen när jag skapar mina bilder. Jag blir själv nöjd med kanske en bild på tusen, men det är väldigt tillfredsställande när jag väl lyckas.

– När jag fotograferar är det som att jag svävar bort lite i skapandet, det är som meditation. Jag kan titta på klockan och tänka ”Herregud, har jag varit ute i fyra timmar?”. De bilder han blir nöjd med lägger han ut på Facebook och Instagram. Toni Falk har två olika konton på Instagram, ett för skrot, rost och amerikanska bilar och ett för natur och arkitektur.

– För några år sedan var det många som tjatade på mig om att jag borde göra en utställning, men då började jag lägga ut en bild om dagen på Instagram i stället. Jag lägger också ut en del på bildbanker, vilket genererar lite inkomster.

Tonis tips till dig som vill börja fotografera

Lär dig att fota manuellt. Har du inte en systemkamera kan du sätta mobilkameran i manuellt läge och se vad som händer när du ändrar ISO, bländare och slutare. När du ska skapa en bild ska alla inställningar sitta i ryggmärgen.

Lägg inte en massa pengar på en dyr systemkamera innan du lärt dig hur du fotar manuellt, annars är risken att den bara blir liggande.

Läs gärna på lite om bildkomposition. Sedan kan du laborera och frångå reglerna, det är inte alltid fel.

Stanna upp och se dig omkring när du är ute och fotograferar, annars är det lätt att missa mycket.

”Lär mig nya saker under alla år”

Till vardags jobbar Toni Falk som samordnare för förebyggande underhåll på Dafgårds i Källby utanför Lidköping. Han började på företaget som sommarjobbande städare när han var 16 år. Sedan dess har han bland annat hunnit tjänstgöra som maskinställare och tekniksamordnare.

Numera ingår han även i fabrikens egen räddningsstyrka, som har fått specialutbildning för att stärka säkerheten både på fabriken och runtom i Källby eftersom det tar cirka 20 minuter för räddningstjänsten att ta sig till Källby.

– Det är lite roligt att ha fått den utbildningen och att kunna vara med och bidra om något skulle hända. Jag har fått lära mig nya saker på jobbet under alla år, vilket jag gillar. Det är ett behov jag har och det är också därför jag fotograferar.

Toni Falk

Bor: Lidköping.

Gör: Samordnare för förebyggande underhåll på Dafgårds.

Ålder: 47 år.

Familj: Barnen Mirella, 12, och Havanna, 8. ”De har också börjat bli intresserade av att fotografera”.

Övriga intressen: Kaffe. ”Jag köper specialkaffe från världens alla hörn”

Medlem i Livs: Sedan 32 år.

Instagram: @toni_falk_foto och @photo_by_falk

Facebook: facebook.com/tonifalkfoto