– Även om öl är ett ganska stabilt livsmedel i jämförelse med t ex fruktjuice eller mjölk måste man se till att allt som kommer i kontakt med ölet är rengjort med ett basiskt rengöringsmedel som tar bort organiskt material. Och även ett syrabaserat desinfektionsmedel som oxiderar bort mikroorganismer så att man inte får en vildjäsning eller en oönskad jäststam, förklarar Karl. En av hans arbetsuppgifter är att göra vört uppe på bryggan. När malten krossats kokas den med varmt vatten till en slags gröt. När bara vätska återstår har det bildats vört som sedan kyls ner till rätt temperatur beroende på vilken öl som ska göras. ”Till veteölen som just gjordes kyldes vörten till 18 grader. Är det en lager är det istället 8-10 grader. Jäsningen tar 1-2 veckor. Efter en veckas lagring paketerar vi på fat eller burk.”
– Även om öl är ett ganska stabilt livsmedel i jämförelse med till exempel fruktjuice eller mjölk måste man se till att allt som kommer i kontakt med ölet är rengjort med ett basiskt rengöringsmedel som tar bort organiskt material. Och även ett syrabaserat desinfektionsmedel som oxiderar bort mikroorganismer så att man inte får en vildjäsning eller en oönskad jäststam, förklarar Karl.

En av hans arbetsuppgifter är att göra vört uppe på bryggan. När malten krossats kokas den med varmt vatten till en slags gröt. När bara vätska återstår har det bildats vört som sedan kyls ner till rätt temperatur beroende på vilken öl som ska göras. ”Till veteölen som just gjordes kyldes vörten till 18 grader. Är det en lager är det i stället 8-10 grader. Jäsningen tar 1-2 veckor. Efter en veckas lagring paketerar vi på fat eller burk.”

Karl Janred diskuterar med sina kollegor Matt Miller och Olle Andersson om vad som gick snett med batchen som just skulle paketeras. Det skummade alldeles för mycket. Troligtvis berodde det på för stora bitar humlepartiklar. Syrenivån behöver sänkas vilket görs med hjälp av koldioxid.
Karl Janred diskuterar med sina kollegor Matt Miller och Olle Andersson om vad som gick snett med batchen som just skulle paketeras. Det skummade alldeles för mycket. Troligtvis berodde det på för stora bitar humlepartiklar. Syrenivån behöver sänkas vilket görs med hjälp av koldioxid.
”Det här är en tysk karamellmalt, den brukar vi använda när vi gör lite mörkare bärnstensfärgad lager.”
”Det här är en tysk karamellmalt, den brukar vi använda när vi gör lite mörkare bärnstensfärgad lager.”
På O/O bryggs cirka 400 000 liter öl per år. Allt från pilsner till IPA och porter.
På O/O bryggs cirka 400 000 liter öl per år. Allt från pilsner till IPA och porter.

Karl Janred

Ålder: 31 år.
Yrke: Bryggare.
Arbetsplats: O/O Brewing i Göteborg.
Arbetstider: Klockan 8–16.30 eller 12–20.
Utbildning/bakgrund: Självlärd. Började som hemmabryggare. Har jobbat på hantverksbryggerier sedan 2015.