Svårt att sova, mardrömmar, huvudvärk, migrän, problem med magen, orienteringsproblem och kognitiva störningar – är några av de problem som medlemmen uppger har försämrat livskvalitén – till följd av en stressig arbetssituation.

– Innan den senaste svackan hade jag jobbat sex dagar i veckan, bland annat för att täcka upp för semesterlediga. Samtidigt var jag förtroendevald och hade flera olika uppdrag i klubbstyrelsen. Det gjorde att jag ofta kände att jag behövde vara på två ställen, och vara alla till lags, vilket skapade en enorm stress.

Försökte du prata med din chef om din situation, i så fall hur blev du bemött?

– Jag blev bra bemött, vilket jag även har blivit under tidigare år, då jag har varit på gränsen till att ”gå in i väggen”. Vi kom överens om att ändra och underlätta en del i min arbetssituation.

”Arbetsgivare glömmer fort”

Du blev ändå sjukskriven till slut, minns du när du kände att ”det här går inte längre”?

– Jag var ute och körde bil när huvudet och tankarna helt slutade att fungera. Jag stannade och visste inte var jag var eller hur jag hade kommit dit. Efter det körde jag inte bil på flera veckor.

Hur har kontakten med arbetsgivaren varit efter sjukskrivningen?

– Arbetsgivare glömmer fort. Det händer att man får påminna om att ”nu börjar det bli mycket igen”. Annars har jag fått hjälp av min vårdcentral och av företagshälsovården. Jag har även fått mycket stöd av Livs ombudsman i regionen.

Finns det något du tycker att arbetsgivare kan bli bättre på när det handlar om stress och psykisk ohälsa?

– Arbetsgivare kan till exempel sluta att ringa hem till sjuk personal och stressa dem. Sedan är det mycket stress i vår verksamhet med slimmad personalstyrka och detta påverkar folk. Dock försöker vår klubb tillsammans med skyddsombuden och OHS-avdelningen (Arbetssäkerhet och Hälsa) bevaka både fysisk och psykisk ohälsa.