På tisdag och onsdag samlas drygt 50 unga Livsmedlemmar från hela landet till ett två dagar långt ungforum på Runö i Åkersberga.

– Syftet är att inspirera unga och få dem att engagera sig i facket. Vi vill fånga upp den nya generationen, som kanske ser världen från ett litet annat perspektiv, och ge dem förståelse för den fackliga idéen. Vi vill att de ska bli idébärare, säger Andreas Marklund, central ombudsman och ansvarig för Livs ungforum.

Det är första gången som Livs ordnar den här typen av forum i egen regi. Andreas Marklund berättar att det idén om ett ungforum för Livsmedlemmar uppstod efter en motion som behandlades under förbundets kongress 2021.

Alla under 30 är välkomna

– Vi tog då ett kongressbeslut om att genomföra ett ungforum under kongressperioden där unga Livsare från hela Sverige ska träffas och knyta kontakter. Nu genomför vi det och sedan ska vi göra en utvärdering.

Andreas Marklund, ombudsman.
Andreas Marklund, ombudsman.

Livs ungforum vänder sig till medlemmar under 30 år, och för deltagarna väntar föreläsningar, seminarier och grupparbeten. Men det kommer också att vara gemensam middag och kvällsaktiviteter, avslöjar Andreas Marklund.

– Vi ska bland annat ha lite tävlingar och det kommer också en hemlig artist och besöker oss.

En förhoppning är att deltagarna tar med sig erfarenheter och kunskaper tillbaka till sina arbetsplatser.

– Det är ju årsmötestider snart, så tanken är att det förhoppningsvis kan vara någon deltagare som efter det här vill bli vald till uppdrag i sin klubb.

”Vi unga behöver engagera oss”

En av de som ser fram emot att delta i ungforum är Tobias Åkesson, 28:

– Det jag mest av allt hoppas på är att få utbyta erfarenheter och kunskap med andra. Det är både viktigt och intressant att lära sig hur klubbar på olika arbetsplatser löser problem och situationer.

För ett år sedan deltog Tobias Åkesson, till vardags dressingprocessare på Orkla i Fågelmara, i region syds utbildningsdagar för unga. Efter det har det fackliga engagemanget vuxit sig starkare. I dag sitter han med i klubbstyrelsen, är ungdomsansvarig och skyddsombud.

– Vi som är unga behöver engagera oss. Våra röster måste få höras. Det fackliga engagemanget handlar ju om vår framtid, fortsätter han och säger att han tror att den yngre generationen lättare kan få fler andra unga att gå med i facket.

– Vi måste bli fler och vi måste våga säga vad vi tycker, unga personer lyssnar på andra unga.

Tobias Åkesson hoppas att ungforum blir ett återkommande arrangemang.