Än så länge är allt så färskt att klubbordförande Alexandra Saxlund menar att det är för tidigt att prata om hur det kommer att bli när större volymer dryck ska produceras av de omkring 120 arbetarna på Tingsrydsfabriken.

– Vi har en intensiv period framför oss. Men jag kan inte säga om vi får mer att göra eller om några nyanställningar kommer att ske. Den informationen har jag inte.

Om det blir några schemaändringar eller ändringar i skiften är också för tidigt att prata om, menar hon.

”Lite avvaktande”

Hur har medlemmarna reagerat på beskedet om att ni ska börja producera större volymer?

– Medlemmarna mottog det här beskedet lite avvaktande, vilket man kan förstå. Vi är rutinerade när det handlar om förändringar. Genom vår tidigare ägare fick vi lära oss att det som sägs vid ett tillfälle snabbt kan ändras till något annat.

Hur sköter sig Fazer som ägare hittills tycker du?

– Det har blivit bättre sen Fazer tog över. De försöker inte hålla oss i skymundan, jag tycker att de visar respekt mot arbetstagarorganisationen. Personligen känner jag en försiktig förhoppning om att den förändring som görs nu kan bli bra för oss på sikt.

Förutom havredryck kommer fabriken i Tingsryd också att bedriva kontraktstillverkning av växtbaserade drycker till kunder runt om i Norden, Europa, Asien och Oceanien.

Fazers fabrik i finska Koria, där företaget tidigare producerade havredryck, kommer framöver att fokusera på tillverkning av havrebaserade gurter.