Olle Linderud, har arbetat i kyllagret på Arla i Linköping i fem år. Eftersom han kommer ifrån en facklig familj var det självklart för honom att bli medlem i facket – så fort han börjat jobba.

– Men det är väl egentligen inte förrän nu när jag lärt mig mer om hur facket kan påverka, som jag har börjat förstå varför det är viktigt med ett medlemskap.

Olle Linderud tror att ett viktigt recept för att få fler unga att börja engagera sig är att det finns förebilder. Helst i samma ålder.

– Det kanske inte är så kul att höra någon i 50-års åldern stå och prata om facket. Man förstår inte riktigt. Det är lättare när någon i ens egen ålder förklarar.

Efter ungforum har Olle Linderud fått blodad tand och även om han sedan länge gått på klubbmöten tror han att det snart är dags att ta nästa steg och börja engagera sig mer fackligt.

– Tanken väcktes verkligen under ungforum, fortsätter Olle som ger arrangemanget tummen upp.

Flera positiva till Livs ungforum

En annan deltagare som ger tummen upp till Livs ungforum är Mehmet Gülsahin, 23. Han jobbar på Pågen i Malmö och har nyligen blivit nominerad till ungdomsansvarig och studieombud i klubben.

– Jag tycker att det var en bra idé att göra en sådan här träff för unga för att vi ska få en bättre inblick i arbetarrörelsens historia, vilka rättigheter vi har, och också vilka förmåner vi har genom Livs, säger han.

Amine Lahtigui blir buren av en kollega.
Amine Lahtigui är glad på ungforum.

Enligt Mehmet Gülsahin fanns det endast en liten nackdel med upplägget: tågresan till Stockholm.

– Vi som åkte från Malmö gick upp fem på morgonen sedan hade vi en lång dag på plats där uppe. Jag var lite trött, men jag lärde mig mycket!

Vad tar du med dig från ungforum?

– Vetskapen att Livs håller din rygg om det skulle hända något, till exempel om det skulle bli ett varsel på företaget. Det blir som en trygghet, att du har någon som hjälper dig, backar dig och lyfter fram dina rättigheter.

Mehmet Gulsahin i svart täckjacka.
Mehmet Gülsahin.

Mehmet Gülsahin menar också att det var givande att träffa andra unga Livsmedlemmar.

– Det var verkligen lärorikt att få träffa medlemmar från andra arbetsplatser och få höra hur de jobbar och hur de trivs och har det på jobbet.

”Chefer kan sakna förtroende för yngre”

Deltagaren Ayan Hassan Elmi, 27, som arbetar vid Guldfågeln, på Öland, tycker att det var viktigt att få möjlighet att lyfta ungas speciella situation i arbetslivet, under forumet.

Ayan Hassan Elmi som bär en hoodie med ett rött band.
Ayan Hassan Elmi.

– Vi måste bli bättre på att prata om att chefer ibland saknar förtroende för oss som är lite yngre. Man får höra att de tänker att vi kanske skaffar barn snart eller att vi är lata. Jag tycker att vi måste jobba på att få företagen att se oss som en viktig resurs. 

Vad händer annars?

– Folk slutar. Blir man dåligt behandlad tycker man kanske inte heller att det är lönt att vara med i facket. Det är inte bra för någon.

Varför är det bra att unga medlemmar träffas under ett arrangemang som ungforum?

– Förutom att det är kul att lära känna varandra märks det att vi är många och att vi kan förändra saker och ting. Det har varit jättepositivt med ungforum, säger Ayan Hassan Elmi.