[Ur nummer: 03/2004] Den öppna arbetslösheten bland livsmedelsarbetarna stiger snabbt. I januari i år var nio procent öppet arbetslösa. Det är en ökning med nästan tre procent jämfört med hur det såg ut för ett år sedan.
Ett tag verkade det som om arbetslösheten bland dem som arbetar inom livsmedelsindustrin var på väg ner. Visst fanns regionala skillnader men det såg ändå ut att gå åt rätt håll. Så är inte längre fallet. Nio procent, vilket är lika med 4 039 medlemmar, är nu öppet arbetslösa.
– Arbetslösheten bland livsmedelsarbetarna är just nu mycket hög. Vi såg att det började dra iväg i december. Anledningen är ett stort antal varsel som verkställts, berättar Bo-Göran Roth, Livs a-kasseföreståndare.
Den öppna arbetslösheten brukar sticka iväg runt jul och på sommaren när skolorna slutar. Det ser dock ovanligt dystert ut i år jämfört med vad det gjort de senaste åren.
– Det är för tidigt att säga om den höga arbetslösheten kommer att hålla i sig. Vi har ännu inte fått siffrorna för februari. Ligger vi kvar på denna nivå är det mycket oroväckande, säger Bo-Göran Roth.
Skåne är den region som är värst drabbad. Så har det varit i flera år. I januari i år var en fjärdedel av de öppet arbetslösa livsmedelsarbetarna, 1 003 personer, från Malmöhus län.

Alla syns inte
Det är viktigt att komma ihåg att utöver de öppet arbetslösa finns det fler som saknar jobb, men de syns inte i statistiken för att de ingår i något som kallas för konjunkturberoende program, hit hör till exempel aktivitetsgarantin. Inom Livs omfattades totalt 1 539 medlemmar av sådana åtgärder.
Det är inte bara inom livsmedelsindustrin det idag ser dystert ut. I januari var 125 000 LO-medlemmar öppet arbetslösa. Det är en ökning med 30 0000 medlemmar jämfört med hur det var för ett år sedan. Och räknar man alla LO-medlemmar som saknar jobb så var det totalt 168 000.
I hela landet var arbetslösheten, enligt statistik från Ams, 5,9 procent vilket innebär att 263 100 personer var inskrivna som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar.
Det är en uppgång med 1,2 procentenheter eller 57 900 personer på ett år.
Regeringens sysselsättnings-mål verkar långt borta…

Bättre förr
Ibland kan det vara på plats med en historisk tillbakablick. I mål&medel hösten 1991 skrev vi också om att arbetslösheten var mycket hög och att den slog alla rekord. Inte sedan 1955, då AMS började föra statistik, hade antalet livsmedelsarbetare utan jobb varit så många. Den gången handlade det om 4,3 procent. Det var bättre förr!