[Ur nummer: 02/2004] Livsmedelsarbetarnas international, IUL, har under flera år kritiskt granskat det italienska mejeriföretaget Parlamats relationer med fackföreningar. I september förra året i Ontario, Kanada, möttes de Parlamatanställda i åtta länder och fyra kontinenter för att enas om en gemensam strategi och handlingsplan.
Deltagarna ansåg att företagets relationer till de anställda var ett globalt problem som krävde ett globalt svar, grundat på kollektiv facklig styrka och solidaritet.
IUL fick i uppdrag att inleda diskussioner med Parlamat för att säkerställa miniminormer för fackliga rättigheter och förhandlingsrätt. Under tiden gick hela det stora företagsimperiet i konkurs.
Parlamat hann under ett decennium växa från ett familjeföretag till en transnationell jätte med 36 400 anställda i 30 länder. Uppköp, strukturomvandling och nedläggning var den inte så ovanliga affärsidén. Nu har det visat sig att förvärven byggde på falska tillgångar, som dolts i holdingbolag i skatteparadis.
Företagets ledning är misstänkt för att ha förskingrat 60 miljarder kronor eller kanske mer, uppåt 100 miljarder kronor.
IUL:s generalsekreterare Ron Oswald säger i en kommentar att de anställda i företagets olika anläggningar runt om i världen inte får göras till offer för denna grova misskötsel.
– Skyddet av de anställdas jobb och uppehälle måste i denna situation ges absolut företräde framför andra intressen, säger han.