[Ur nummer: 02/2004] Nu är Livs och Livs-medelsföretagen överens om vad som ska gälla vid arbete inom bageri-branschen på röda dagar. När en arbetsvecka inne-håller en röd dag utgår helglön samt reduktion av arbetstiden motsvarande den tid som enligt ordina-rie schema arbetas denna dag.
I många år var ett stående krav från arbetsgivarna inom bageribranschen att få införa söndags-arbete. Till slut gick Livs med på detta men tog rejält betalt för denna eftergift. Samma gällde den överenskommelse som gjordes 2001 då förbundet gick med på att ordinarie arbete kunde förläggas under årets alla dagar.
Arbetstidens förläggning släpptes alltså i princip fri mot att bageriarbetarna skulle bli rejält ersatta för detta. Det har dock funnits arbetsgivare som på olika sätt försökt komma undan betalning för arbete på storhelger så kallade röda dagar.
– En del lade om arbetsschemat likt slalomåkning för att undvika ersättning för arbetet dessa dagar, berättar Thomas Henrikson, Livs förbundsombudsman och ansvarig för bageribranschen.

Nya vägar uppstod
Tvist uppstod. I september 2002 kom parterna överens om att denna typ av omläggning av schemat inte var tillåtet.
Arbetsgivarna fann då nya vägar att undvika de röda dagarna.
En variant som tillämpades var att sprida ut helgarbetstiden på en rad andra dagar.
På så sätt fick den anställde arbeta in sin egen ledighet.
En annan variant har varit att betala ut ersättning, cirka 200 kronor i timmen för arbete röd dag enligt överenskommelsen, men inte ge den anställde rätt till helglön och reducerad arbetstid.
– Det här stred mot vår tolkning av överenskommelsen. Som vi såg på det hade anställda rätt till både ekonomisk ersättning och ledighet, säger Thomas Henrikson.
En rad nya tvister uppstod.
Under hösten 2003 träffades parterna ett flertal gånger för att återigen diskutera tillämpningen av bageriavtalets helglön och ob-regler i avvaktan på omförhandling av kollektivavtalet. Den 22 december kom parterna överens om en tolkning.
– Vad vi nu gjort är att vi slagit fast att om helgdag infaller under arbetsveckan så ska den anställde antingen vara ledig med helglön eller arbeta med särskild ersättning samt få betald ledighet på annan dag, berättar Thomas Henrikson och understryker.

Gäller tillämpningen
– Det är ingen ny överenskommelse utan vad det handlar om är en översyn av tillämpningen.
Det parterna nu kommit fram till ordagrant är följande:
* Ordinarie arbetstid ska reduceras under vecka med helgdag (julafton räknas som helgdag) med det antal ordinarie arbetstimmar som enligt gällande schema utförs under veckodag då helgdag infaller. Reduktionen av arbetstiden görs alltid med ett helt arbetspass. Arbetstiden reduceras under beräkningsperioden där helgen infaller. Den reducerade arbetstiden ersätts med helglön enligt avtalet §6.
* När ordinarie arbetstid i anslutning till helg (arbetstid som helt eller delvis är förlagt till tid före klockan 00.00 då helgdagen börjar) reduceras enligt ovan, betalas helglön för hela arbetspasset.
* För ordinarie arbete som utförs på ”Röda dagar” under tiden 00.00 – 24.00, betalas ob-tillägg enligt avtalets § 8, moment 3.
Polarbröd, Skogaholm och Schulstad är arbetsgivare som gjort annorlunda tolkningar än förbundet och där tvister uppstått. Dessa är nu lösta. Det innebär att anställda som varit föremål för tvist får ledighet eller mer pengar i plånboken.
– Det går inte att säga att vi vunnit. I alla former av tvister blir det frågan om någon form av kompromiss. Den tolkning som nu gjorts ligger nära vår. Men varken vi eller arbetsgivarna är helt nöjda. Så det här kommer säkert att komma upp i kommande avtalsförhandlingar i avtalsrörelsen, säger Thomas Henrikson.