Kvinnorna sparkas – förmannen får ledigt

Åtta kvinnor på en Pepsico-fabrik utanför Warszawa i Polen har anmält sin förman för sexuella trakasserier. Istället för att utreda anklagelserna har nu kvinnorna sparkats och förmannen beviljats ledighet.

[Ur nummer: 02/2005] Ett hundratal kvinnor arbetar natt i paketeringen på Pepsico:s snackfabrik (Frito-Lay) i Grodzisk Mazowiecki utanför Warszawa. Under de senaste två åren har kvinnor, enligt vad som rapporterats, blivit inkallade till förmannens kontor och där blivit sexuellt utnyttjade under hot om avsked.
  För drygt en månad sedan började några av kvinnorna att sinsemellan diskutera vad som förevarit. Förmannen på nattskiftet och personalchefen beslöt att kalla in minst åtta av kvinnorna. De hotade att sparka kvinnorna av disciplinära skäl om de inte frivilligt sa upp sig. Fem av kvinnorna skrev under färdigställda avskedsansökningar. Tre kvinnor och den enas make sparkades eller sade upp sig under hot.
  I början av januari anmälde åtta av kvinnorna förmannen för sexuella trakasserier. Tre av dem förklarade för arbetsdomstolen att de själva trakasserats och de övriga fem stödde deras påståenden. De tre har nu tvingats att säga upp sig alternativt avskedats.
 
Vägrade ge jobben tillbaka
Några dagar senare, den 7 januari, presenterade den polska fackföreningen Solidaritet, NSZZ, anmälningarna för företagsledningen. Företaget gick endast med på att utvärdera dem, men vägrade ge arbetarna jobben tillbaka. Förmannen beviljades ledighet.
  Livsmedelsarbetarnas International, IUL, kräver nu att företaget omedelbart ska undersöka anmälningspunkterna och vidta nödvändiga åtgärder. IUL kräver också, som en första minimiåtgärd, att alla arbetare som avskedats eller tvingats att säga upp sig själva, på grund av sina försök att motsätta sig de sexuella trakasserierna på fabriken, omedelbart ska få sina jobb tillbaka. 
  — Företagsledningen har tydligen trott att man genom att avskeda de drabbade kvinnorna skulle kunna sätta munkavel på dem. Kvinnorna har dock visat sig otroligt modiga och gjort en anmälan, säger Barbro Budin, jämställdhetsansvarig på IUL och fortsätter:
  — Därför är det så viktigt att de får så mycket stöd som möjligt utifrån, så att de orkar stå emot företagets alla ansatser att få dem att ge upp. Om kvinnorna vinner fallet, kommer det också att få en stor inverkan för alla andra kvinnor som lider i tysthet.
 
Avskeda offren
Företagets enda reaktion har fram till nu varit att avskeda offren istället för att utreda anklagelserna mot förmannen. Genom att låta bli att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda de anställda mot sexuella trakasserier bryter Pepsico, som är en av världens största läsktillverkare, mot europeisk och polsk lag och de anställdas mänskliga rättigheter.
  I den egna världsomspännande uppförandekoden förbinder sig Pepsico att ”tillhandahålla en arbetsmiljö som är fri från varje slags diskriminering, inklusive sexuella och andra former av trakasserier”. Denna kod innehåller dessutom ett avsnitt där det utlovas att individer som rapporterar etiska förseelser på Pepsico ska skyddas, samt att chefer kan bli föremål för disciplinåtgärder eller rent av åtalas för brott om de hämnas anställda som utövar sina rättigheter. Se vidare www.pepsico.com
  IUL manar nu alla medlemmar att skicka protestbrev till företaget, se förlaga på www.iuf.org
Ett annat sätt att protestera är att ringa och rapportera överträdelser mot uppförandekoden. Det går att göra på ett gratisnummer till larmcentralen ”Pepsico speak up hotline”, tel 001 – 770 810 26 37 (utanför USA och Kanada).