– en berättare med hög moral

[Ur nummer: 03/2003] När jag kontaktade chefredaktören i detta ärende, att skriva om och rekommendera bra författare, lät han lite skeptisk och undrade vad det skulle bli och hur mycket det skulle bli. Jag fick klartecken med orden ”kör på så får vi se hur det blir”.
Därför måste jag börja med min favoritförfattare, John Steinbeck, i fall att det bara blir en gång.
John Steinbeck föddes i Salinas, Kalifornien, 1902 och dog 1968. Han växte upp i en borgerlig familj av tysk-irländskt ursprung. Hans mor var lärarinna och hans far var skattmästare.
Han skrev om arbetarliv. Själv arbetade Steinbeck i 6 år bland annat som jordbrukare, nattvakt, sjukvårdare och murarhantlangare samtidigt som han ägnade tid åt högre studier.

Steinbeck fick nobelpriset i litteratur år 1962 ”för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn”.
Några av mina personliga favoriter bland Steinbecks böcker är:
”En underbar torsdag” Det är en klok, charmfull och dråplig skildring av en skara människor på den soliga stillahavskusten och deras lättsinniga dagdrivarliv.
”Riddarna kring Dannys bord” är en mystisk blandning av spanskt, indianskt, mexikanskt och diverse kaukasiskt blod, och de bor i Tortilla Flat, en oordnad utkant av staden Monterey belägen på Kaliforniens kust. Danny får ärva två hus, och det ena blir snart högkvarter för ”Dannys vänner”, ett av de bisarraste samfund som någonsin funnits.
Steinbeck har även skrivit bland annat ”Vredens druvor”, ”Öster om eden”, ”Det stora kalaset” ”Det var en gång ett krig” med flera. Kolla gärna i secondhandaffärer och antikvariat, där kan man hitta många bokskatter ofta till en spottstyver.

Om jag skulle få frågan om varför jag tycker om Steinbecks skrivkonst, så blir svaret att: Han hade en hög moral, det känns fint med tanke på min egen är antingen för låg eller ibland dubbel.

Han hade ett avspänt förhållande till alkohol. Det känns skönt att läsa om människor som kan kröka som en del av hans romanfigurer gör utan att de för den delen tar allt för stor skada av sin passion.
Han var en fantastisk berättare, hans romaner fängslar en så man önskar att de aldrig tar slut.