Den som går till läkare för skada på jobbet kan få sparken

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har undersökt förhållandena i slakteriindustrin i USA. Rapporten ”Blood, Sweat and Fear” är nedslående läsning.

[Ur nummer: 06/2005] Arbetstempot är så högt uppdrivet att arbetsskadorna är mer än dubbelt så många som genomsnittet i andra branscher. Dödsolyckorna på jobbet är fler än i andra branscher. Den som försöker bilda fackföreningar hotas med avsked. Den som skadas i jobbet och går till läkare kan få sparken för olovlig frånvaro.
Från 1950-talet hade de anställda i slakterierna under några decennier starka fackföreningar. United Packinghouse Workers of America (UPWA) förhandlade fram löner som var mellan 15 och 20 procent över genomsnittet för industriarbetare i USA.
På 1980 förändrades detta radikalt. Fabriker stängdes och anställda avskedades. Efter en tid startades fabrikerna igen. Men nu utan fackföreningar och med löner som var en bråkdel av vad de varit. Arbetarna är i stor utsträckning invandrare från Latinamerika, många av dem vistas illegalt i USA. Inför arbetsgivarnas hot att anmäla dem för immigrationsmyndigheten tystnar klagomålen snabbt och försöken att bilda fackföreningar misslyckas.

Städpauser togs bort
I rapporten slår HRW fast att USA:s myndigheter inte övervakar att internationella överenskommelser om arbetsrättsliga regler följs. Inte heller följer USA:s lagstiftning dessa konventioner. Även företagen har en skyldighet att följa internationella konventioner, skriver HRW.
När arbetstakten drivs upp i slakterierna sker det med myndigheternas goda minne. En snabb hantering av djurkropparna är nödvändig för att de inte ska angripas av bakterier. Arbetarnas hälsa sätts medvetet på spel. På en arbetsplats tog man bort de korta pauser, då man städade arbetsplatsen på avfall för att inte bakterier skulle få fäste och kunna sprida sig. I stället sänkte man temperaturen så lågt att bakterierna inte överlevde.
Arbetarna fick arbeta hårdare för att hålla värmen.
Den myndighet, OSHA, som ska inspektera arbetsmiljön har bara resurser att kontrollera en procent av slakterierna årligen, det vill säga varje arbetsplats får besök av OSHA vart hundrade år.
En av Bill Clintons sista åtgärder som president var att anta ett förslag om ergonomiska minimiregler på arbetsplatserna. En av de första åtgärderna Bush vidtog när han tillträtt var att upphäva dem. Han förordade frivilliga regler om arbetsmiljö, och betonade att det inte var något som företagen behövde följa.
Ett av arbetsgivarna finansierat forskningsinstitut menar att rotation mellan olika arbetsmoment och regelbundna korta pauser ökar olycksrisken. Arbetarna sägs då bli mindre benägna att ta ansvar för sin egen säkerhet.

Illegala invandrare
Högsta Domstolen beslöt år 2002 att den som vistas illegalt i landet och som avskedats på felaktiga grunder, inte har rätt att få ut lön i efterskott när det felaktiga avskedandet fastslagits. Det ökar pressen ytterligare på de illegala invandrare, som är i majoritet i branschen. Och det underlättar för företagen att motarbeta försöken att bilda fackföreningar. I branschens största företag, Tyson Foods med 120 000 anställda är bara 30 000 med i facket. Företaget säljer för cirka 25 miljarder dollar om året och slaktar 250 000 nötdjur och 400 000 grisar i veckan.