En journalisttjänst på Mål & Medel dras in efter sommaren. Det innebär att tidningen blir tunnare och bevakningen mindre.

[Ur nummer: 07/2005] Under flera års tid har Mål & Medel varit föremål för neddragningar. Det har handlat om billigare papper, färre utgåvor och färre anställda på redaktionen.
Livs förbundsstyrelse har nu beslutat att dra in ytterligare en tjänst. Det innebär att redaktionen från hösten kommer att bestå av endast två och en halv journalisttjänst samt en administratör. Antalet sidor minskar från 32 till cirka 24 sidor per nummer.
– Alla måste vara med och spara. Förbundet har förlorat 10 000 medlemmar och all verksamhet måste ses över, inget område är fredat, säger förbundsordförande Hans-Olof Nilsson och fortsätter:
– Det är viktigt att förbundet sparar och gasar på rätt ställen. Jobbar smartare helt enkelt.
Han betonar att tidningen är viktig men att det är ännu viktigare att förbundet har resurser att ta fajten ute på arbetsplatserna. Detta är att gasa på rätt ställe, menar han.
– Det ställs helt andra krav på förbundet idag. Vi måste bevaka våra kollektivavtal på ett helt annat sätt än tidigare.
Neddragningar på förbundskontoret har pågått under en längre tid. Framför allt är det administrationen som krympt och antalet kontorister är idag betydligt färre än tidigare.
I samband med att avdelningarnas administration centraliseras kommer ytterligare pengar att sparas.
– En väg hade varit att strunta i att se över administrationen och höja avgiften istället men det tror jag inte hade varit bra.
Nyligen beslöt förbundsledningen att säga upp förbundets ende utredare. Istället kommer man att köpa in den typen av tjänst vid behov – det handlar framför allt om lönestatistik från facken inom industrin.
En annan stor förändring som är på gång är införandet av ip-telefoni.
– Vi gör det för att få en rationellare telefoni. Dels medför det ekonomiska fördelar då vi får billigare driftskostnader. Dels medför det en ökad tillgänglighet för medlemmarna.
* Är det fler besparingar på gång?
– Det är svårt att säga. Det beror på vad vi vill göra. Förbundet har i grunden en bra ekonomi. Problemet är att vi tappat 10 000 medlemmar och att organisation och antal anställda måste anpassas efter det.