Ytterligare 70 varslas

Konflikten på Marabou i Upplands Väsby trappas upp. I mitten av juni varslades ytterligare cirka 70 personer om uppsägningar. Det sker samtidigt som tidigare uppsägningsförhandlingar ännu inte är avslutade.

[Ur nummer: 07/2005] Det råder sedan i april i år fullt krig mellan Livs och företagsledning på Marabou.
Fackklubben anklagar arbetsgivaren för brott mot turordningen, brott mot återanställningsrätten och att bemanningsföretag använts för att komma runt lagen. Någon uppgörelse har inte nåtts och det är stor sannolikhet att dessa tvister hamnar i arbetsdomstolen.
Nu gör arbetsgivaren ett nytt utspel och varslar ytterligare 70 anställda om uppsägning till den 16 december.

Flytt till Litauen
Bakgrunden sägs vara volymminskningar samt flytt av produktion till Litauen.
– Vi har motsatt oss uppsägningarna. Vi anser att fabriken är underbemannad. För samtidigt som anställda sägs upp så hyr man in anställda från ett bemanningsföretag, säger Ingmar Kjaer, Livs klubbordförande.
Klubben har riktat skarp kritik mot att ledningen vill undanta så pass många som 55 personer när 70 anställda ska sägas upp.
– Utan laglig grund försöker man på detta sätt sänka genomsnittsåldern på fabriken. Det kan vi aldrig acceptera.

Över 700 blev 260
Han berättar att medlemmarna är både bestörta och förbannade. För fem år sedan var de över 700 anställda på Marabou i Upplands Väsby. I december kommer de vara nere i 260. Förutom turordningsrätten dribblar företaget med de anställdas återanställningsrätt genom att anlita ett bemanningsföretag som anställer dem som företaget har på sin önskelista.
* Hur kommer ni att agera denna gång?
-Vi kommer inte att ge oss utan strid. Vi kommer att använda oss av alla medel som står oss till buds. Vår arbetsgivare betonar hela tiden hur viktigt det är att vara en god samhällsmedborgare. Jag har mycket svårt att förstå hur man kan hävda det då man bryter mot så pass många lagar. Det här är något som vi aldrig kan acceptera.