Filmtitel: The Corporation
Medverkande: Naomi Klein, Noam Chomsky, Michael Moore, Vandana Shiva m fl
Regissör: Jennifer Abbott och Mark Achbar

[Ur nummer: 09/2005] Håll utkik efter denna kanadensiska dokumentärfilm som just nu distribueras av Folkets Bio. Här finns mycket att lära om de brott som amerikanska och transnationella företag gjort sig skyldiga till runt om i världen.
Corporation betyder ju företag och aktiebolag. Det är också företag som begrepp som noga analyseras. Storföretag är oerhört mäktiga samtidigt som de agerar helt utan inlevelse i vilka konsekvenser som deras agerande får. Ett 40-tal personer intervjuas och får ge sin syn på saken. Sakta växer bilden fram av att företag är att jämställa med psykopater. Och visst har vi anledning att vara bekymrade över den makt och den hänsynslöshet som storföretag många gånger visar.
Ta bara drycken Fanta. Enligt filmen var Fanta resultatet av att Coca Cola Company under 1940-talet hade svårt att föra in de ingredienser som krävs för att framställa drycken Coca Cola i Nazi-tyskland som låg i krig med USA. Istället uppfann det tyska dotterbolaget en orange dryck. På så sätt kunde Colas fabriker i Tyskland fortsätta att fungera och göra profit även under förintelsens år.
Filmen är inte helt mörk. Den pekar framåt på vägar som borde prövas för att begränsa de skadeverkningar som storföretagen orsakar. Tyvärr lyfts inte facklig kamp och organisering fram. Det har man missat i denna annars mycket sevärda och provocerande film.