[Ur nummer: 02/2002] En europeisk myndighet för livsmedelssäkerhet ska inrättas. Den kommer att bistå EU i vetenskapliga frågor inom hela livsmedelsområdet. Hela livsmedelskedjan omfattas, alltså även foder- och djurskyddsfrågor. Dessutom får myndigheten ansvar för GMO-området.
Fortfarande är inte placeringen av den nya myndigheten löst. Så tills vidare kommer den att ta sin form i Bryssel. Det fattade EU:s jordbruksråd beslut om i januari.
– Den nya myndigheten kommer att bli ett utmärkt komplement till våra nationella myndigheter och kommer att avsevärt stärka gemenskapens möjligheter att göra vetenskapliga riskvärderingar inom livsmedelsområdet, säger jordbruksminister Margareta Winberg i en kommentar.
Jordbruksrådet fattade också beslut om att skapa en ny allmän livsmedelslag som omfattar hela livsmedelskedjan. En sådan lag har hittills saknats på EU-nivå medan Sverige haft en sådan sedan 1971.
Den nya lagen innehåller bland annat krav på spårbarhet och en skyldighet för livsmedelsföretagen att dra tillbaka livsmedel som misstänks vara farliga. Lagen träder dock i kraft först 2005.