[Ur nummer: 02/2002] Alla inom livsmedelsbranschen, chef som anställd, kan nu öka sin kunskap om arbetsmiljön för att identifiera problem och komma med förslag med lösningar.
Det kan man göra genom ARIL – Arbetsmiljöintroduktion – Livsmedelsindustrin – som finns på en cd-romskiva för PC-datorer i Windowsmiljö.
Denna CD-skiva innehåller grafik och bilder, texter, ljud och tal. Med ARIL arbetar man ensam eller i grupp, och hela utbildningen tar omkring åtta timmar.
Kostnaden är det tänkt att arbetsgivaren ska stå för.
Förutom CDn ingår en webbplats som kan användas för systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Tanken är att det här ska vara en enkel arbetsmiljöintroduktion för alla nyanställda men även för andra som saknar grundläggande kunskaper om arbetsmiljö, säger Thomas Henriksson, Livs arbetsmiljöombudsman.
Det är Prevent som tagit fram materialet tillsammans med Livsmedelsarbetareförbundet och Livsmedelsföretagen.
Målsättningen med denna satsning är att minimera arbetsskador och arbetsolyckor inom branschen.
– Hittills har vi inte fått så mycket reaktioner på den här utbildningen som blev klar i höstas. Vi har inte heller marknadsfört den, säger Thomas Henriksson och fortsätter:
– Men i vår kommer vi att informera om ARIL vid sammandragningar i Malmö, Göteborg, Stockholm och Örebro.
I första hand kommer arbetsgivare och fackliga företrädare från företag med fler än 50 anställda att bjudas in till dessa möten men även mindre företag kan komma ifråga.