Hjälp för dig som ska tala inför publik

Hela rummet snurrar. Magen drar ihop sig och en iskall hand kramar om hjärtat. Du ska tala inför publik. Ett månghövdat odjur som måste blidkas.

[Ur nummer: 12/2005] Det är många som har svårt för att framträda inför publik. Vare sig det handlar om att presentera en idé för arbetskamraterna, hålla ett föredrag eller ställa sig på en scen och uppträda: När nervositeten kommer krypande blir vissa fullständigt panikslagna medan andra blir torra i munnen, får magknip och sover dåligt. Somliga blir vimmelkantiga och vet knappt vad de befinner sig.

Vissa kan stänga av
– Det är lätt att tänka att ”det här kommer aldrig att gå” och få ett batteri av negativa tankar före ett framträdande. Vissa personer kan stänga av dem medan de hos andra tar över och gör situationen ohanterbar. Det blir som ett tunnelseende och man blir helt avstängd, konstaterar läkaren Karin Engquist vid Artist- och musikerhälsan i Malmö.
Ofta bottnar oron, stressen och nervositeten i en rädsla att inte vara tillräckligt duktig och därtill bli kritiserad för sin insats. Men egentligen är det bara man själv som kan få bukt med problemet. Eftersom det inte finns någon medicinsk behandling av stress är det viktigt att försöka avlägsna orsakerna snarare än att ge sig på själva symptomen. Vissa väljer till och med att bita ihop och utsätta sig för sina rädslor för att kunna komma över dem.

Många alternativ för hjälp
– Det finns många olika vägar att gå. En sjukgymnast kan lära ut mycket om avspänning och kroppskännedom medan en mental tränare kan utbilda om till exempel positiva målbilder.
En annan lösning kan vara kognitiv psykoterapi som handlar om tankar, känslor och beteenden. Man jobbar med de negativa tankarna och ser vad de har för bakgrund. Den negativa självbilden balanseras mot ett gott hantverk.
Terapi går på djupet och tar tag i problem som hör till den egna personligheten. Ett både krävande och långsiktigt arbete som dock kan läka skador för resten av livet.
Det finns en djungel av stresskliniker och behandlingsformer för nervositet och oro. Gestaltterapi, Tomatismetoden, hypnosterapi och psykoterapi är bara några former.
Man lär till och med kunna uppnå lugn med hjälp av blomessenser.