Svenskarnas bild av kontinenten i syd är 30 år gammal

Katastrofer, fattigdom och analfabetism – bilden av Afrika är förlegad och för problemorienterad, enligt journalisten Erika Bjerström. Med en ny reportagebok vill hon förändra synen på kontinenten som har några av världens snabbast växande ekonomier. Trettio år. Så gammal menar Erika Bjerström att svenskars bild av Afrika är i allmänhet. När folk här gissar på hur många som kan skriva i Tanzania blir svaret exempelvis ofta 20 eller 40 procent – medan det i verkligheten rör sig om 80 procent.
– De flesta svenskar har inte en aning om vad som händer i Afrika, säger hon.

I boken Det nya Afrika, vilket i början var en reportageserie, ger Erika Bjerström en mer positiv bild av kontinenten. Hon minns när hon fick upp ögonen för en alternativ verklighetsbeskrivning, efter många år som korrespondent och med egna katastrofbeskrivningar i bagaget. Under en intervju med massajkvinnor som sålde sina smycken på modemässor till Paris insåg hon hur mycket som aldrig berättas.
– Jag tror det beror på nyhetsjournalistikens dramaturgi. Den är problemorienterad, och från Afrika har det funnits mycket problem att rapportera om, säger hon och fortsätter:
–Det finns ett stort utrymme för självkritik inom media. Svenskarna är felinformerade om en av världens största kontinenter.
I boken radar Erika Bjerström upp en imponerade mängd fakta som ger anledning till hopp om Afrikas framtid. Sju av världens tio snabbast växande ekonomier finns där, livslängden har i snitt ökat med 10 procent och allt fler utbildar sig på högre nivåer.
– Det som förvånade mig mest var hur många afrikaner som lever som medelklass. Förut var alla jättefattiga, med en liten politisk elit som var fruktansvärt rika. Men nu växer en medelklass fram, säger Erika Bjerström.
Afrikas potential är enorm, menar hon, men i Sverige ser man den inte.
– Det finns också ett stort behov av handel och kunskapsutbyte i Afrika, och där kan Sverige bidra med mycket. Men eftersom vi varit så rädda har andra hunnit före.

Många problem och utmaningar kvarstår naturligtvis ändå för kontinenten, vilket Erika Bjerström poängterar. Men hon funderar på om biståndet, som delar av det nu är utformat, verkligen hjälper. I Sverige har man betonat vikten av utvecklingssamarbete. Även Erika Bjerström är inne på att man framför allt ska fortsätta arbeta med ett ömsesidigt utbyte.
– Bistånd har en viktig roll att fylla. Men vi måste ha ett samtal om vilken sorts bistånd, säger hon.