En brokig skara av röster medverkar på den skiva som partiet Feministiskt initiativ släpper inför valet.
Uppslutningen är imponerande: Sammanlagt medverkar ett femtiotal artister på de tre skivorna, bland andra Robyn, Zhala, Marit Bergman, Christopher Sander, The Knife, Nina Persson och Adam Tensta. Några politiska pamfletter rör det sig inte om, även om här finns ett fåtal låtar som ”Feminist” av Adam Opinio och Tiffany K, med det raka ställningstagandet ”Är du feminist, stå upp för vem du är”.
Det mest slående är i stället blandningen av stilar och ämnen.
Jaqee förklarar sin medverkan så här: ”Jag är kvinna, musiker, afrikan, mamma, svensk. Våra röster är väldigt viktiga för en progressiv och konstruktiv politisk, ekonomisk och social dialog”.
Oavsett vad man anser om FI är det humanistiska anslaget befriande.
Skivan lyfter fram ett myller av röster. Och den visar kulturens möjligheter att spegla hur komplexa vi människor är.
Den är en direkt motaktion mot alla som buntar ihop grupper av folk enbart utifrån hudfärg. Dessutom är det ett rungande nej på den populistiska frågan som nyligen ställdes i en reportageserie på tv: ”Har feminismen gått för långt?”.
Mångfalden speglas också i musiken, här finns visor, hip hop, rock -och popsånger. Kvalitén varierar. Men flera låtar lyckas kombinera ett subtilt ställningstagande och riktigt bra musik. Som El Perro del Mars ”(Våroffer) Alla vill ha”, med toner från den fantastiska låten ”Ederlezi”, soundtrack i filmen Zigenarnas tid.