Gammal klassiker ska få svenskarna att rösta solidariskt

Dansa, kämpa, rösta – så lyder budskapet när Parkteatern turnerar i Riksteaterns regi med Nationalteaterns klassiker ”Kåldolmar och kalsipper” i sommar.

– Det är en viktig tid att spela den här pjäsen, säger regissören Kajsa Isakson.
Förra året gjorde föreställningen ”Kåldolmar och Kalsipper” braksuccé i Parkteaterns regi. Nu är klassikern från 1976 tillbaka, och i sommar åker den för första gången ut på turné till hela landet efter premiären i Stockholm.
– Den är dagsaktuell, hoppfull och charmig. Den är röjig, politisk – och den tar ställning, säger regissören Kajsa Isakson om pjäsen.
Hon är medveten om att många har en stark koppling till sångerna, kanske särskilt 70-talister som fick dem med modersmjölken. Men Kajsa Isakson ser också att låtarna tilltalar nya generationer.
– Och det här är inte bara en nostalgitripp. Det är oerhört viktigt att göra politisk teater nu med det som händer i Europa, och efter Sverigedemokraternas framgångar.

Pjäsen handlar om ett gäng starka karaktärer som beger sig ut på en resa. De vågar alla vara lite annorlunda, menar Kajsa Isakson. Samtidigt visar pjäsen att tillsammans blir man starkare.
– Nu är det en annan tid än det var 1976. I stället för att kämpa mot Vietnamkriget tar vi ställning här i samtiden, säger hon och menar att huvudbudskapet är mot rasism och för solidaritet.
Flera av scenerna i pjäsen är aktuella, och handlar om människor som tvingas fly från sina länder. Andra blir mobbade för att de är en ”degos”.
– Det handlar om att vi ska kämpa för de små och tysta. Och när ungar ser det säger de ”Det ska vi!”, säger Kajsa Isakson och berättar hur barnen ropar ett rungande ”Ja!” efter Yllets replik ”Vi måste göra motstånd!”.

I ensemblens ögon är det en valturné de åker på i sommar, som ska få fler att rösta för ett solidariskt land. Och det hjälper att pjäsen har ett stort hjärta, menar Kajsa Isakson. Den når alla möjliga människor, även dem med andra politiska övertygelser.
– Det här är också en jätterolig berättelse, och alla blir överväldigade av musiken, säger Kajsa Isakson, som är särskilt glad för att Storbandet Club Killers står för musiken. Sammanlagt står nio musiker och fem skådespelare på scen.
– När vi spelade förra året blev det alldans. 5 000-6 000 personer dansade med, det är inte alltid man får se sånt!

Parkteatern och storbandet Club Killers i Riksteaterns regi, Kåldolmar och kalsipper på Sverigeturné (Söråker, Eskilstuna, Uppsala, Göteborg, Malmö, Skoghall och Ulricehamn, se www. riksteatern.se).