Om man i vuxen ålder fortfarande drömmer om att göra grandiosa tårtor, starta eget, fördjupa sig i tuttul-bak, kan man ta ett första steg genom att gå en lärlingsut-bildning till konditor och bagare
på Yrkesvux.

Eleverna på lärlingsutbildning i bageri och konditori håller till i Studiefrämjandets lokaler på Magasinsgatan 27 i Falun.
Denna morgon är det prov i livsmedelshygien och de fem eleverna sitter vid ett långt bord, upptagna av att svara på frågorna.
Under tiden berättar Kerstin Sjons om utbildningen ute i köket över en kopp kaffe. Utbildningen är på 40 veckor och CSN-berättigad. Huvuddelen, 70 procent, är praktisk och förlagd till arbetsplatser. 30 procent är teoretisk.
Sedan 1988 har hon varit yrkeslärare inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är hennes bakgrund. Hon håller i kontakterna med Skolverket, Falun kommun och alla duktiga handledare ute på arbetsplatserna.
Kerstin Sjons knyter ihop säcken. Det gör hon genom det egna utbildningsföretaget, Mat By Märta. Man kan säga att hon är underleverantör till Kommunala vuxenutbildningen i Falun som är arrangör och den som tar in eleverna.
– Tidigare var kock det populäraste yrket inom restaurang och livsmedel, men det har svängt. Idag är det bageri och konditori. Kött och chark är det inte så många som vill gå. Fortfarande kan högskoleutbildningarna ha för få sökande, men det gäller inte yrkeshögskolan för bagare och konditor som ligger i Göteborg och Kristianstad.
Efter att eleverna är klara med provet berättar de om sin bakgrund och varför de vill gå lärlingsutbildningen.

Elina Bjurström, 26 år, har jobbat inom serviceyrken, nu vill hon sadla om och bli bagare.
– Jag vill börja på ett litet ställe, det ska vara inspirerande. Jag vill gärna ha ett eget företag med inriktning på surdegsbröd.
Paula Hedlund, 30 år, berättar att hon har gjort två veckor på Skedvi knäckebröds fabrik. Det var inte så lätt att sköta ugnen, brödet skulle gräddas några sekunder på varje sida. Sedan skulle det flyttas så att det inte brändes. Det gjorde man för hand med en spade.
Hon har gått både gymnasium och högskola innan, och jobbat inom vården, men alltid varit intresserad av bakning och kondis. Av vänner och bekanta har hon fått beställningar på födelsedagstårtor och nu är det dags för den första maffiga bröllopstårtan.
– Det är kul att göra det från grunden. Målet är att öppna ett eget konditori.
När hon var på sin senaste lärlingsplats, Perers, som är det stora färskbrödsbageriet i Falun, lärde hon sig mycket. Arbetstiderna var både på dagen och på natten. Kondis gjorde man på natten.
Hon berättar med stolthet att hon en natt när handledaren var sjuk blev tillfrågad om hon kunde hoppa in och göra kondisvarorna själv. Hon hade visat sådant handlag och det gick bra. Det var mycket inspirerande.
Efteråt fick hon höra att kunden blivit väldigt nöjd och hälsat till henne. Att få jobba med bakverk, tårtor, chokladbakelser är vad hon hoppas på
• Skulle du vilja tävla?
– Ja, absolut. Jag ser alla tävlingarna på teve.

Åsa Grälls, 45 år, har inte bara bakat sedan barnsben, utan gjort det som en egen hobbyverksamhet.
– Jag har en bagarstuga hemma, jag gör tunnbröd, det kallas tuttul. Jag gör dem extra tunna, några millimeter tjocka. En typisk rätt är att skära upp lite julskinka och lägga på tunnbrödet till jul, enkelt och gott. Folk är som galna efter tuttul.
Hon berättar att hon rullar upp det på en pinne. En tanke som hon har är att hon ska lära ut att baka tuttul, hur man gör den extra tunn.
– Jag har växt upp med att baka med min mormor sedan jag var elva år. Det var på en elektrisk norsk platthäll.
• Har man någon krydda i?
– Ja, man har anis, fänkål, malda, en massa potatis. Själva tuttulen gör man på sirap, jäst, smör, mjölk och mjöl.
• Hur är det att börja läsa igen?
– Det var lite oroligt i början, men det har gått kanonbra. Det har stärkt mig jättemycket. Jag tar studielån.
Hon har en plats i Borlänge, börjar klockan fem. Hon tycker att det är bra att tvingas göra något nytt, när man blivit 45 år, att våga ta klivet och inte bara trampa på i gamla invanda banor.
Hon har tidigare varit måltidsbiträde, i ett mottagningskök på en förskola, och känner att det är dags att gå vidare.
•Vill du också starta eget?
– Nej, inte som det känns nu.
Kerstin Sjons berättar att kursen slutar i oktober och att alla ska få vara på minst tre olika arbetsplatser. Hon försöker tillfredsställa elevernas önskemål, men det handlar också om tillgång på platser och vilka möjligheter eleven har att ta sig till den, alltså om man har egen bil.

Man ska vara medveten om att det är ett fysiskt krävande jobb att baka. Man står och går och lyfter mycket. Det är också ett arbete med obekväma arbetstider.
– Efter en arbetsdag blir man trött, det är mycket nytt hela tiden. Lärlingarna gör verkligen ett bra arbete med tanke på att de också läser teori, säger Kerstin Sjons.
När eleverna är ute får de med sig en checklista som de ska kryssa av så att de vet att de har lärt sig det som de ska lära sig. De för loggbok och fotograferar. Det är bra med en bred erfarenhet som både rymmer butiksbageri, där man plockar upp en del frysta bake-off-produkter, och mindre bagerier, där allt görs från grunden. Det är viktigt att man får erfarenhet av båda sakerna. Det viktigaste är kanske det nätverk man bygger upp.

Vi åker iväg för att träffa en handledare på Konditori Focus, som ligger i samma hus som Dalateatern. Focus är ett känt kondis i Falun, det är en perfekt arbetsplats för den som vill lära från grunden. Tre systrar äger och driver konditoriet och ytterligare en syster är anställd. Därtill kommer två till tre bagare och konditorer. Konditoriet öppnades av systrarna för drygt 20 år sedan.
Liselott Kvist, en av systrarna, har gått handledarutbildningen och får ett arvode på 770 kronor i veckan för att ta emot en lärling. Det är ganska mycket som hon förbinder sig att göra.
Först lär hon ut det grundläggande om hygien. Sedan får lärlingen hoppa in och börja med enkla saker som att spritsa, men till en början blir det mellan tårtlagren, där det inte syns.
Denna dag ligger några roliga bakelser och lockar bakom glasdisken. Det ser ut som förväxta sniglar.
– Det är en bakelse som gick fel och då tyckte vi att det var kul att göra om den på det här sättet. Det är ofta så nya produkter kommer till.