Prosa. Victor Estby, Under – Dagsverser och noveller, Karnstedts förlag 2016.
Victor Estby är en av våra mesta versmakare. I hans andra bok samsas dagsverserna med noveller. Han skriver med en finurlig glimt. Att med ett fåtal rimmade ord sammanfatta och kommentera en dagsaktuell fråga är en svår konst, som Estby klarar med bravur. Det inbjuder inte till sträckläsning, verserna trivs bäst några få åt gången. De handlar ofta om medmänsklighet och gisslar giriga företagare, maktens krumsprång och hycklande politiker. I Amerikansk färglära låter det såhär:
När ska man i det friaste av länder
i mer än bara ord nå ända dit
att alla får bli stjärnor utan ränder
och rättvisan är lika svart som vit?
Att brottet inte är att vara svart,
det vore väl åtminstone en start?
I novellerna påminner han om Cornelis Wreeswijk. Här märks det att Estby varit redaktör för Situation Sthlm, en tidning för hemlösa. Det är nedbitna naglar, kabbar, missbruk och smack, men också vänskap, empati och försök att ta sig ur skiten. Det är de längst nere som har huvudrollen.
Henrik Johansson