Mältning

När kornet mältas blötläggs det tills det börjar gro. Man avbryter processen genom att torka kornet.

Mäskning

Mäskning är en kemisk process där den krossade malten blandas med vatten. Vattentemperaturer mellan 65 och 70 grader aktiverar enzymer i kornet, som gör att långa stärkelse-trådar hackas upp till jäsbara sockerarter.

Jäsning

Jäsning innebär att jästen omvandlar sockret till alkohol. Det tar mellan fyra och sex dagar på Mackmyra.

Destillering

Destillering sker i kopparpannor som värms upp underifrån så att vätskan börjar koka. Då förångas alkoholen och ångan leds ut. På Mackmyra görs två destilleringar, vilket tar mellan fem och sex timmar.

Brytning

Brytning kallas det när whiskyoperatörerna luktar på spriten i destilleringspannorna och mäter alkoholen.

”Hjärtat”

Hjärtat kallas spriten i destilleringsprocessens mitt och det är den som kommer att bli whisky. Den har rätt alkoholhalt och bra smak.

Det som kommer före och efter hjärtat kallas huvudet och svansen.

Lagring

För att få kallas whisky måste spriten lagras i minst tre år på träfat, för Europeisk whisky. Skotsk whisky ska vara lagrad på ekfat.

Vanligtvis lagrar man betydligt längre än så, för att få fram rätt smaker.