Det är lätt att känna vördnad inför träden med deras mäktiga kronor och stammar. Och det rätteligen. För dessa kraftiga, bladiga och barkiga växter är inte endast vackra och imposanta, de renar också luften, binder jord och vatten och ger ju oss ett fantastiskt byggnadsmaterial.
I årtusenden var trä det centrala materialet i människans tillvaro. Visst brukades också sten, keramik, metall och så småningom glas, men trä dominerande, särskilt i skogrika områden som här i Nordeuropa.
Virket användes när man byggde bostäder, båtar, vagnar och inte minst när man skulle laga och förvara sin mat. Det nyttjades som bränsle, som kärl och som smaksättare. Bland annat tillverkades kokkärl av löv och grenar i Nord– och Sydamerika redan för fler tusen år sedan. Där kom man också på konsten att laga fisk och kött på plankor som blöttes och lades på glöd. Träet mildrade hettan och gav samtidigt smak. Det var föregångare till dagens plankstek (som dock knappast har kvar några träaromer eftersom restaurangerna diskar dem i kraftiga diskmaskiner).

Mycket ätbart och drickbart har förstås också förvarats och mognat i trätunnor – allt från vin till sill och surkål. Äldre tyskar kan prata lyriskt om den tid när surgurkan smakade av ek. I vinbranschen är lagring på ekfat väsentlig för allt från Bordeauxviner till whisky än idag. För att inte tala om all rökt mat med aromer från otaliga träslag.
Men redan på tidigt 1800-tal började det träiga trängas undan. Redskap och maskiner i trä ersattes av metallkonstruktioner. När konserveringstekniken blev industriell var det glas och metall som gällde. Efter det kom fiffiga pappersförpackningar och så plasten. Detta fantastiska material tog världen med storm. Synd att det är oljebaserat och ändligt, tänker nog många nu när vi befinner oss i början av slutet på plastens era. Oljan kommer att ta slut, tillverkningen är miljöovänlig och bitar av plast har redan förorenat världens hav betänkligt.
Det är åter dags för träet att träda in. Och det märks på många fronter. Bland annat spår experter att det åter kommer att bli huvudmaterialet i byggbranschen. Det finns beräkningar som visar att byggnation står för uppåt 40 procent av de skadliga utsläppen i världen, mycket beroende på tillverkning och användande cement och betong. Men det finns alternativ. På flera ställen i världen har man byggt höghus av trä. I Tyskland och Canada har politikerna infört stödprogram för att befrämja användandet av trä i byggbranschen. På många ställen i världen planteras träd för att motverka den globala avskogningen.

Sanna mina ord, träet är tillbaks också när det gäller mat. Dels gäller det förpackningar vid den växande hämtmats-sektorn där papp och papper i allt högre grad ersätter plasten. Plastpåsar är ju redan högbeskattade i dagligvaruindustrin.
Också i köken blir det mer trä. Redskap i trä finns ju redan. Träskärbrädor är mer effektiva mot bakterier än plast, visar flera undersökningar.
Kanske mest spännande är att mat åter kommer att få underbara aromer av trä. Jag spår en återgång till trätunnor för många inläggningar. Den butikskedja som först ställer upp sådana fyllda med picklade eller syrade grönsaker samt strömming och sill att köpa i lösvikt kommer att göra lycka. Sanna mina ord. Ta i trä.