sin debutbok Göra sig kvitt Eddy Bellegueule skildrar Édouard Louis sin uppväxt i en liten stad i norra Frankrike. Orten och familjen är präglade av ett manlighetsideal som han aldrig kan leva upp till. Han är bög och har ett sätt som går på tvärs mot alla uppfattningar om hur en arbetarklassman ska
vara.

Boken blev en omedelbar succé och med de efterföljande böckerna klev Louis fram som en av vår tids största skildrare av klassamhället. En kvinnas frigörelse är Louis femte bok och med den sätter han sin mamma i centrum. Den förra boken hette Vem dödade min far och var en anklagelseakt mot de politiker och ekonomer som ansvarar för nedskärningar som drabbade den franska arbetarklassen och därmed fadern.

Precis som de tidigare böckerna är En kvinnas frigörelse en kort bok som man läser på ett par timmar. Det funkar bra att bara läsa den som solitär, även om man får ut mer av boken om man även läser hans övriga. Just att boken är så kort säger något om Louis metod, han låter en relation som pågått i hela hans liv sammanfattas av några få scener som han utvecklar och drar slutsatser av.

Ett exempel på en sådan scen: Louis kommer hem och har ont i magen. Han är sexton år gammal och har börjat en klassresa istället för att ta jobb på fabriken. Han ber mamman ringa efter ambulans.

”Du tog ett bloss på cigaretten och svarade att det inte var något att bry sig om.

Jag förstod vad som hände: i dina ögon överdrev jag smärtan eftersom jag betedde mig som folk gjorde i stan, de privilegierade, dem jag velat efterlikna ända sedan jag började på gymnasiet i Amiens. I vår värld hade läkekonst och läkarkontakter alltid setts som något som borgare ägnade sig åt, att de gjorde sig viktiga genom att vårda sin hälsa så pedantiskt och nitiskt.”

Blindtarmen är inflammerad och han måste opereras akut. Avståndet mellan mor och son är så förgiftat att det nästan dödar honom.

Och det är här någonstans som Louis kommer fram som berättare: att människor både är offer och förövare, förtryckta och förtryckare. Och att han själv, så psykiskt och fysiskt misshandlad, ändå är mer intresserad av det våld han själv utövar än det han blivit utsatt för.

Som titeln antyder lyckas mamman ta sig ur den eländiga relationen med fadern, och avståndet till Louis minskar, men försvinner aldrig helt.

Romanserie. En kvinnas frigörelse, Édouard Louis, översättning Marianne Tufvesson, Wahlström & Widstrand 2022