I slutet av nästa år upphör verksamheten vid Atrias fabrik i Malmö. Totalt berörs omkring 160 livsmedelsarbetare och för flera av dem är framtiden oviss. 

– Har man möjlighet att söka jobb så ska man göra det, säger Benny Kolnby, ombudsman i Region Syd. 

I februari förra året kom beskedet att Atrias fabrik i Malmö läggs ner.

– Det var mitt i pandemin. Då samlade man all personal här utanför och informerade om att man skulle lägga ner detta inom två år. Det var många som inte förstod vad det handlade om, för man tänkte att två år är en lång tid, säger Annika Persson, ordförande i Livsklubben.

Förhoppningen bland de anställda var att något annat livsmedelsföretag skulle ta över verksamheten, men så blir det inte. Fabriken är såld och tanken är att den ska rivas för att ge plats åt en logistikterminal.

– Då blev det en liten chock i fabriken. Det kändes inte bra.

Ute vid baconpressen står Tony Hult. Han är styckare och har arbetat här sedan 1990. 

– Vad ska jag säga? De lägger ner. Man kan ju inte göra någonting. Det bara är så, säger han och fortsätter:

– Det kan ju bli början på något nytt, men man är ju för ung för att gå i pension. Det är nog många som löser ut sin pension om de är 62 eller 63. En annan är bara 56.

• Vad tänker du om framtiden?

– Egentligen inte så mycket. Det finns ingen anledning att ta ut något i förskott så att säga, varken på ena eller andra hållet.

Totalt berörs omkring 160 kollektivanställda, nästan alla medlemmar i Livsklubben. Produktionen flyttas bland annat till Atrias anläggningar i Sköllersta i Närke och Moheda i Småland samt till Hansted i Danmark.

Tanken är att flytten från Malmöfabriken ska vara helt genomförd i slutet av nästa år. Men det ska ske stegvis. Vissa delar av produktionen flyttar nu under hösten och i början av nästa år.

I den första fasen berörs ett dussintal anställda som får gå i mitten av januari nästa år. För den gruppen är de fackliga förhandlingarna med arbetsgivaren klara. 

Både Arbetsförmedlingen, a-kassan och trygghetsfonden TSL är inkopplade för att hjälpa till med cv-skrivning och hitta nya jobb. Det berättar Benny Kolnby, ombudsman för Livs Region Syd.

– Vi har också förhandlat fram ett extra omställningsstöd där företaget går in, om det finns ett behov, för att stärka upp ut-över pengarna man kan få genom TSL. Och för dem som är berörda nu har vi också förhandlat in ett extra lönepåslag som gäller under uppsägningstiden. 

Förhandlingarna har varit speciella för Benny Kolnby. Han började arbeta i fabriken 1985 och var här till 2011 då han blev ombudsman.

– För mig personligen är det fruktansvärt vemodigt att man nu ska sitta här och delta i en förhandling kring nedläggningen av fabriken i Malmö där allt började en gång. Sedan har det varit jobbigt att hantera förhandlingar för gamla kollegor och medlemmar. Många har jobbat i fabriken i många år.

• Är ni nöjda med utfallet i förhandlingen med arbetsgivaren?

– Det är aldrig en vinnare i sådana här förhandlingar. I den bästa av världar hade vi sluppit sitta i det här. Nöjd kan man väl aldrig vara. Det tror jag inte företaget är heller. Samtidigt är nog ingen av oss besvikna över uppgörelsen. Tittar man på hela paketet och vad det här innebär så är det ändå en bra överenskommelse, relativt sett.

Samtliga berörda i den första fasen har också fått erbjudande om att flytta med produktionen, men bara ett par stycken har visat intresse för det.

– Du har ju din familj och sådant här, och det är många mil både till Danmark och till Örebro. Jag tror inte det är så stort intresse för det, säger Annika Persson.

Precis så är det för Tony Hult.

– Nej, det är ju inte aktuellt när man har hus, har etablerat sig här och lever sitt liv här. Det kan vara lite jobbigt att börja  om så grundläggande.

En annan utmaning ligger enligt Benny Kolnby i åldersstrukturen.

– Det är väldigt många här som är i en ålder mellan 55 och 60 år. Det är jättesvår ålder att gå ut i en arbetslöshet eftersom du har en hel del år kvar att jobba.

I en annan del av fabriken står Helene Hermansson vid kasslermärkningen.

• Hur kändes det när du fick beskedet om nedläggningen?

– Jag fick en klump i magen. Jag fyller 60 i december så känns inte jätteroligt att hitta nytt jobb igen. 

Hon är inte heller intresserad av att flytta med produktionen.

– Nej, jag har min familj och sådant här, så det vill jag inte.

• Vad tänker du om framtiden?

– Jag vet inte, det är jättesvårt. Jag ska försöka hitta något annat för jag tänker inte lägga av nu. Men det blir ju inte det lättaste. Och sedan skulle jag vilja ha ett jobb som är lugnare.

Benny Kolnby menar att det är viktigt att söka nytt jobb tidigt.

– Tipset vi har gett på medlemsmöten är att tiden går fort och att man inte ska vänta. Har man möjlighet att söka jobb så ska man göra det och redan nu börja fundera på vilka kunskaper man har och vad man kan göra mer än att jobba här. 18 månader kan låta långt men helt plötsligt står man där.

Även om nedläggningen är ett hårt slag är framtiden inte helt nattsvart, menar Benny Kolnby.

– Det finns företag inom livsmedelsbranschen här i regionen som expanderar och bygger ut. Det är inte omöjligt att det kommer finnas några arbetstillfällen i andra branscher. Några arbetstillfällen kanske kommer att skapas i den logistikterminal som ska byggas här. Det som sker nu är tråkigt, men någonstans i tunneln så finns det även en liten ljusning.

Atria Sweden

• Atria Sweden har sju fabriker och omkring 880 anställda i Sverige. 

• Utöver fabriken i Malmö finns anläggningar i bland annat Sköllersta, Tranås, Moheda och Borås. 

• Bland företagets varumärken finns Sibylla, Ridderheims, Lithells och Lönneberga. 

• Atria Sweden ingår i den finska koncernen Atria Group.

Källa: Atria Sweden