Efter riksdagsvalet lutar det åt ett maktskifte med en högerregering i Sverige. Livs förbundsordförande Eva Guovelin oroas över vad det kan innebära för a-kassan, sjukförsäkringen och skyddsombudens roll.

Högersidan med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna blev största block i riksdagsvalet. 

Livs förbundsordförande Eva Guovelin hymlar inte med att hon hellre hade sett ett annat valresultat.

– Det är klart att vi hade hoppats på en socialdemokratisk regering med Magdalena Andersson som stats-
minister, säger hon.

• Vad innebär en blå regering för Livs medlemmar?

– Vi vet att högerpartierna vill för-
sämra a-kassan och införa en tidsgräns i sjukförsäkringen som innebär att människor riskerar att utförsäkras. Sedan har vi i Livs drivit frågan att slopa karensavdraget, det är ju inget som högerpartierna har förslag på.

Under pandemin höjdes nivåerna i a-kassan tillfälligt. Både vänstersidan med Socialdemokraterna i spetsen och Sverigedemokraterna har sagt att de vill att den tillfälliga höjningen ska permanentas. Trots det stora stödet menar Eva Guovelin att det är svårt att säga om det förslaget blir av. 

– Tittar vi på de krav som SD haft tidigare, ta vinster i välfärden som ett exempel, så har de inte stått fast vid sina åsikter. Jag tycker inte att det är något att lita till.

En annan fråga Eva Guovelin tar upp är skyddsombudens roll. Nyligen la en statlig utredning fram ett förslag om att utöka tillträdesrätten för regionala skyddsombud. Eva Guo-
velin är inte särskilt hoppfull om att det förslaget genomförs nu.

 – Nej, jag tror inte att det blir av. Att utöka tillträdesrätten är ett förslag som vi välkomnar, men det finns ju partier som i stället vill försämra och ta bort den fackliga kopplingen till skyddsombud.

• Hur orolig är du, utifrån ett fackligt perspektiv, över ett maktskifte?

– Jag räknar med att det kommer förslag som innebär försämringar, och det kan komma på flera olika områden. Det kan komma fler överraskningar än vad högerpartierna annonserat i valrörelsen, så det är klart att det finns en oro.

• Vad blir viktigast framåt för Livs för att kunna driva era frågor?

– Vi kommer både att bevaka och driva de frågor som vi har kongressbeslut på. Det är vår uppgift och det gör vi oavsett vad det är för regering. Vi har också alltid som alternativ att förhandla med vår motpart. Vissa saker som inte går att lösa politiskt får vi hantera förhandlingsvägen i stället.

Eva Guovelin pekar också på att Livs tillsammans med de andra LO-förbunden ska göra en egen valanalys.

Siffror från SVT:s vallokalsundersökning, som tidningen Arbetet sammanställt, visar att 42,4 procent av dem som är med i något LO-förbund röstade på Socialdemokraterna i valet. Enligt mätningen röstade samtidigt drygt 27 procent av LO-väljarna på Sverigedemokraterna, som är näst största parti i den väljargruppen.

Sett till alla väljare med ett arbetar-
yrke och inte bara till LO-väljarna är S enligt undersökningen största parti med 31,8 procent, följt av SD med 28,8 procent. 

• Vad tänker du om att en sådan andel av LO-väljarna röstar på SD?

– Det får man givetvis ta med i den kommande valanalysen. Men vi vet att Socialdemokraterna fortfarande är största parti bland LO-medlemmar och bland arbetare. Socialdemokraterna ökar också trots att man varit i regeringsställning i åtta år. Det är faktiskt något av en bedrift, säger Eva Guovelin.