Liksom på alla andra platser i vårt land glesnar det mellan boklådor och antikvariat i litteraturlandskapet Värmland. Landskapet som rymmer en Nobelpristagare, tillika tidigare ledamot av Svenska Akademien (den första kvinnliga), och även en av Sveriges främsta poeter genom tiderna. Och alla övriga omistliga författarskap: Göran Tunström, Erik Gustaf Geijer, Esaias Tegnér, Nils Ferlin, Bengt
Berg, Lars Lerin, Inger och Lasse Sandberg och en av arbetarlitteraturens portalfigurer: Maja Ekelöf. För att bara nämna några. 

Här finns litterära platser som Mårbacka och Alsters herrgård, flera litteraturfestivaler och några av våra mest framstående och förnäma litterära sällskap och prestigefulla priser. Här finns en medvetenhet och stolthet över sin litterära tradition och en berättartradition av sällan skådat slag. 

Men trots Ferlins och Frödings bevakande statyer som omgärdar Stora torget i Karlstad packade förra året legendariska Lars Hjalmars bokhandel slutligen ihop efter 143 år på samma adress vid torget. Pandemin och näthandeln var bland annat det som tog död på den anrika butiken. 

Fast än finns det hopp. I form av fysiska personligt präglade ställen att möta böckerna, litteraturen och andra bokälskare på bortom de stora, kommersiella kedjornas ljusa och fräscha, själlösa centralt bestämda och snåla utbud. 

Invid Klarälven, närmare bestämt på Älvgatan, klamrar sig Kleynes antikvariat kvar med hjälp av bokentusiastiska psykologen Hans Kleine från Holland. Han har drivit antikvariatet sedan 2006 och skrattar mest trött åt kommunens ständiga påminnelse om att hans hyreskontrakt kan sägas upp när som helst. Han har fått höra samma sak i snart två decennier. Dessutom har huset klarat sig undan stora bränder och ett rivningshot redan för snart hundra år tillbaka. 

De senaste åren har Hans Kleine tvingats låta den övriga personalen gå. Men trots allt håller han ändå envetet fortfarande öppet när han kan. Det vill säga: Antikvariatet går ofta att besöka på torsdagar. Men han anordnar också intima och gemytliga boksläpp med lokala författare och driver ett litet bokförlag med antikvariatet som nav. Senast utgivna boken är nya I döda politikers sällskap – Sveriges väg mot demokrati ihop med ett annat lokalt förlag, Norlén & Slottner. De har också anordnat en novelltävling tillsammans. 

På övervåningen i Landshövdingegården, den gamla borgmästarbostaden, huserar även Värmländska Författarsällskapet ibland. Och på väg in får den långa besökaren huka sig under en hylla med praktverket Arbetets söner i fyra band. Från Pionjärtiden till Nydaningens tid.

Hit borde kanske dagens vilsna arbetarrörelse företa ett studiebesök.