Karin Bodin, koncern-vd i Polarbrödsgruppen, kände ett stort ansvar efter branden som drabbade många i Älvsbyn. Därför bildades en ekonomisk förening som fungerar som ett nätverk kring mat och dryck i norra Sverige. Foto: Bertil Janson

Polarbröd siktar på att bli helt cirkulära. Efter storbranden har nya idéer och samarbeten blivit allt viktigare för vd Karin Bodin. Målet är en hållbar matbransch i norr. 

Mellan Polarbröd AB:s två bagerier är det drygt 40 mil. Den resan går från Älvsbyn i Norrbotten till Bredbyn i Ångermanland. Eller tvärt om. Någonstans mitt mellan, grovt sett, sitter Karin Bodin, koncern-vd i Polarbrödsgruppen, tillsammans med ett tjugotal tjänstemän i bolagets marknadskontor i Umeå. 

Utsikten från hennes fönster, mot centrumkärnans byggkranar och de små cyklisterna på gatorna nedanför, brukar hon sällan fastna i.

– Nä, jag tittar nog mer på skärmen. Jag är inte så bra på att bara sitta och titta ut och tänka. Jag brukar rationalisera bort den tiden och fokusera på att göra klart och hinna hem till familjen.

Bagerier och entreprenörskap har hon i blodet. Det brödbak som hennes morfars farfar under sent 1800-tal startade i en vedugn i Älvsbyn har med tiden utvecklats till en koncern som idag är en av landets största producenter av matbröd.

Till Älvsbyn åker hon – helst med tåg – någon gång i månaden, ibland oftare. Där är hon uppvuxen och där finns Polarbröds ursprung och säte. Trots att hon länge bott i Västerbotten har hon fått pris som ”Årets ledare i Norrbotten”. 

– Jag fick det på grund av att vi var så snabba på att vi skulle komma tillbaka efter branden. Det var många som uppskattade det.

Det är bara drygt två år sedan bageriet i Älvsbyn brann ner till grunden. I februari i år var produktionen igång igen, med ett 40-tal bageriarbetare på treskift. Andra etappen av återuppbyggnaden har redan påbörjats. Exakt hur många etapper och tjänster som kommer att följa är inte spikat.

– Det är för tidigt att säga. Det är viktigt att vi gör saker i rätt ordning. Arbetstillfällen ligger oss varmt om hjärtat, med det ska också vara rätt typ av jobb. De tunga och monotona uppgifterna vill vi ersätta med maskiner.

Efter branden var läget desperat, bageriet hade gått upp i rök och 131 anställda varslades. Några började veckopendla till Bredbyn, där produktionen växlade upp, men osäkerheten inför framtiden var stor. Karin Bodin insåg att vyerna måste vidgas. 

– Jag kände ett stort ansvar att vi inte skulle vara så beroende av en enda sak. Vi behövde stärka våra nätverk kring mat och dryck i norra Sverige.

Den tanken blev fröet till Charm, en ekonomisk förening som idag fungerar som ett paraply över olika projekt där livsmedels-företag, universitet och forskare kan arbeta tillsammans med sikte mot ”en blomstrande och hållbar livsmedelssektor i Norrbotten.” 

Det låter fint. Det börjar bli lite verkstad också. I ett av projekten försöker ett tiotal små och stora företag – däribland Polarbröd – hitta vägar mot något som kallas kreativ industriell symbios. I startgroparna står också ett projekt som vill hitta nya sätt att dokumentera mat, livsmedelsproduktion och hållbarhet – och inte minst de entusiaster som jobbar med frågorna. 

Mest jordnära, bokstavligt talat, är ett kommande projekt, där man ska testa att på 2 000 kvadratmeter odla allt en människa behöver äta under ett år. Projektet startar till våren och beräknas pågå i fyra år.

– Det kommer att bli jätteintressant. Men också svårt som tusan. Älvsbyn är ett ganska kallt ställe, så vad kan vi odla? Och hur ska vi tänka kring antal djur på den ytan? Det här kommer att ge många intressanta lärdomar och insikter kring hållbart jordbruk i arktiskt klimat.

Polarbröd var tidigt ute i hållbarhetsarbetet. 2012 spikades en tioårsplan, där ett av målen var att bli självförsörjande på energi. Att då bygga fyra vindkraftverk var en ”no-brainer”, tycker Karin Bodin. Idag äger koncernen fem – alla i Dalarna – som tillför nätet mer el än bolaget förbrukar. 

I den nya tioårsplanen, som sattes strax efter branden, är målet att bli helt cirkulära. Det innebär fortsatt satsning på fossilfria transporter, helst med tåg, mjöl och råvaror från fossilfria mångfaldsgårdar, gärna lokala, och mer hållbara förpackningar – kanske i form av brödpåsar som framtidens kunder rengör och använder igen.

– Vi vill också minska svinn och spill, och att det kommer till bästa möjliga användning. Att ha det till djurfoder är okej, men det är ännu bättre om det kan bli mat för människor. Spillbröd kan till exempel användas som bas i ölproduktion.

Det gamla bageriet i Älvsbyn hade byggts ut och om under 45 år och ”var lite av ett kråkslott”. När Karin Bodin idag kliver in i den nybyggda första etappen är det på gjutna och släta golv, med rak produktionslinje, bättre luft och högre i tak. 

– Det är en helt annan arbetsmiljö jämfört med tidigare. Jag jobbar ju inte där, men det känns väldigt fräscht.

Hon går inte omkring i bageriet så ofta, men ibland tittar hon in och hejar på dem som sitter i fikarummet, ”bara för att höra hur det går”.

• Är du bekant med alla som jobbar där?

– Ja, i stort sett. Nu är det ju färre personer än innan branden, och de som är kvar har verkligen ställt upp.

Karin Bodins syster, Anna Borgeryd, var under många år Polarbröds chefsstrateg och hållbarhetsvisionär. 2019 gick hon bort i cancer. Drygt ett år senare kom branden. Det var två kriser, av helt olika slag, som Karin Bodin säger att hon lärt sig mycket av. Branden kan hon i dag se ur olika perspektiv.

– Det var naturligtvis en tragedi på många sätt. Men ingen människa kom till skada. Då kan man tillåta sig att tycka att det är lite spännande och intressant hur man ska lösa problemen. Det finns en väldig kraft i en kris. Att få vara med och förändra för det som kommer efteråt.  

Bertil Janson

Fakta: Karin Bodin

Ålder: 48 år. 

Bor: Umeå.

Yrke: Koncern-vd i Polarbrödsgruppen.

Familj: Man, två döttrar och en son.

Gör på fritiden: Spelar musik och sjunger. Är med i ett hobbycountryband. 

Favoriträtt: Ostron! Det mest magiska man kan äta.

Ser på: Mest serier, senast en väldigt charmig koreansk serie, Extraordinary Attorney Woo, som handlar om en autistisk advokat. 

Favoritförfattare: Ken Follett och Conn Iggulden.