FRÅGA: Jag misstänker att en kollega tar droger. Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till, har du några tips på vad jag kan göra?


SVAR: Arbetsgivaren har ansvar för att det råder en god arbetsmiljö. En viktig del i det är att arbetsplatsen är säker för de arbetstagare som befinner sig där. Arbetsdomstolen har dömt och klargjort att droganvändning bland anställda kan utgöra en säkerhetsrisk som innebär en rätt för arbetsgivaren att utföra drogtester.

Avgörande för arbetsgivarens möjligheter till drogtester är vilken typ av arbete som utförs på arbetsplatsen. Är arbetet riskfyllt får alltså arbetsgivaren genomföra drogtester.

Ingen skyldighet att agera

Du som anställd har ingen skyldighet att agera om du misstänker att en arbetskamrat använder droger men det kan ju vara så att arbetskamratens drogbruk utgör en risk för dig i ditt arbete. Du har då ett starkt intresse av att arbetsgivaren vidtar åtgärder med anledning av misstanken.

Vill du inte själv gå till arbetsgivaren med misstanken kan du prata med skyddsombudet om det. Skyddsombudet har tystnadsplikt och berättar inte för arbetsgivaren vem som lämnat en enskild uppgift till skyddsombudet.