I mitten av december meddelade Arla att tillverkningen av de runda ostarna Jämtländsk hushållsost, Boxholms gräddost, och Boxholms årslagrade vid mejeriet i Östersund läggs ner.

Bakgrunden är enligt Arla att försäljningen inte går tillräckligt bra, samtidigt som produktionen av de runda ostarna är dyr. Boxholms borgmästasost och kryddost kommer dock fortsätta tillverkas i Östersund.

Arla meddelade samtidigt att man påbörjat en dialog med facket om vilka konsekvenser nedläggningen av de runda ostarna kan få för produktionen. Totalt arbetar ett 60-tal personer vid mejeriet i Östersund.

Livs i förhandling

Margareta Ifrén, ordförande för Livsklubben på mejeriet i Östersund, uppger för Mål och Medel att förhandlingen med arbetsgivaren är pågående.

– Vi är mitt uppe i förhandlingen och vi kan inte säga något om det. Vi får vänta på resultatet av förhandlingen, och vi kämpar ju för varje arbetstillfälle. Vi får se resultatet när det är klart, säger hon.

2019 lade Arla ner mejeriet i Boxholm och flyttade tillverkningen av Boxholmsosten till sitt mejeri i Östersund, vilket väckte starka och rikskända protester. 2020 togs Boxholms mejeri över i ny regi av föreningen Glada bonden som återupptog osttillverkningen i Boxholm.