Det hörs ett skrammel på godsmottagningen vid Hilton Foods i Västerås när truckhjulen möter lastbilsgolvet. En ny leverans av returlådor från Svenska Retursystem (SRS) har precis ankommit och håller på att lossas. Hilton Foods är en storanvändare. Varje dag kommer i snitt tre leveranser med nytvättade lådor hit.

Martin Living, som jobbar på logistiken på Hilton Foods, gör ett snabbt överslag på miniräknaren i mobilen.

– Det blir ungefär 30 000 backar om dagen, säger han.

En arbetare flyttar staplar med plastlådor i en industriell miljö.
Martin Living och hans kollegor har hand om Hilton Foods egen tvättlinje för SRS-lådor. Tack vare den kan lådor med råvaruleveranser tvättas och återanvändas direkt på plats.

Det är så han och kollegan Björn Fernström benämner dem: backar. Och även om backarna är grå till färgen pratar de bara om svarta, röda och gröna. Färgerna syftar på de uppfällbara byglarna som gör att lådorna kan staplas även när de innehåller matvaror. Bygelfärgen signalerar lådans storlek.

– Det här med färgerna tycker jag är smidigt. Det blir enkelt att förstå vilka lådor man syftar på, säger Björn Fernström.

Björn Fernström

Hållbara pallar

På Hilton Foods får man inte bara in leveranser av nytvättade lådor. Hit kommer även råvaruleveranser i SRS-lådor, som tack vare en egen tvättlinje i huset senare kan användas för att packa färdiga produkter.

För Martin Living och Björn Fernström, som också jobbar med lådtvätten, blir det kort sagt en hel del arbete med SRS-backarna.

– Vi lägger ungefär halva arbetstiden på att på olika sätt hantera SRS-backar och pallar, säger Martin Living.

Hur är backarna att jobba med då? Martin Living menar att en fördel med SRS är att lådorna och pallarna är hållbara.

– Om vi skulle råka tappa en pall med lådor så går de ju inte sönder. Och pallarna älskar vi ju, jämfört med andra sorters pall. Kör man på en SRS-pall med trucken kan det bli en liten grop som går att laga. Händer det med andra plastpallar lossnar det bitar från dem, de känns som kex i jämförelse.

Även om mycket av lådhanteringen på Hilton är automatiserad finns det moment som görs manuellt. Det medför vissa ergonomiska utmaningar.

Reportage om plastlådor inom matindustrin. På SRS i Västerås berättar Cecilia Ratnér om deras verksamhet. Foto: Per Groth

– Nuförtiden är det ju ofta robotar som öppnar byglarna. Men så är det inte på alla linjer – och det var definitivt inte så förr. Då måste man dra isär byglarna med tummarna, få ner dem i rätt hack och trycka ner, gång efter gång. Gör man det momentet i många år är det stor risk för förslitningsskador, säger Martin Living.

Björn Fernström, som har många års erfarenhet av att jobba i produktionen, instämmer.

– Man får hitta en snits för det där. Men det är stor skillnad på om det är en ny låda eller en välanvänd. De nya är stenhårda. Jag kan säga att man svurit många gånger, framför allt när det är nya backar.

Martin Living håller upp en ”röd” SRS-låda.

– Vi ska ju inte lyfta så mycket backar, men det är klart att det blir en del av det ändå. Och på den här lådan som är så grund har du inget riktigt handtag, utan du får lyfta dem i den här tunna kanten. Det är inte mycket att hålla i.

Ibland kan byglarna på lådorna vara tröga att jobba med. ”Det är stor skillnad på om det är en ny låda eller en välanvänd” säger Björn Fernström.

Från logistiken åker pallarna med rena lådor via en bana upp till andra våningen. Där fyller Martin Living, Björn Fernström och deras kollegor manuellt på lådtravar i en maskin som i sin tur matar ner lådorna tillbaka ner, genom golvet, och ut till produktionen.

Där packas lådorna med köttfärsförpackningar och andra konsumentförpackade köttprodukter. Allt går till Icas lager, som ligger vägg i vägg, för vidare transport ut till butikerna.

Hilton Foods är dock långt från de enda i livsmedelsbranschen som använder SRS-lådor för att packa varor i.

– Hälften av Sveriges färskvaror levereras i SRS-lådor, säger Cecilia Ratnér, key account manager på Svenska Retursystem i Västerås.

SRS anläggning i Västerås är drygt 37 000 kvadratmeter stor och ligger bara några hundra meter från Hilton Foods. Hit kommer smutsiga lådor från matbutikerna för tvätt – och vid behov reparation – innan de på nytt skickas ut till livsmedelsproducenter. I anläggningen är det full aktivitet på golvet med truckar som navigerar mellan långa rader av staplade SRS-lådor och pallar.

Transportbandsystem som flyttar gråa behållare genom en industriell anläggning.
Använda SRS-lådor på väg mot tvätt. Själva tvättmomentet tar mellan 40 till 160 sekunder

173 miljoner lådor

Svenska Retursystem startade 1997 och ägs gemensamt av branschorganisationerna Dagligvaruleverantörerna och Svensk dagligvaruhandel – kort förklarat företagen som producerar dagligvaror och matvarukedjorna.

Tanken var att skaffa ett gemensamt och mer effektivt logistiksystem med enhetliga, tåliga, hygieniska och återanvändningsbara lådor och pallar i plast som dagligvarubranschen kunde dela på, och använda om och om igen.

På så vis skulle branschen också komma bort från träpallar och engångskartonger. Sedan starten har företaget och retursystemet vuxit rejält. I dag finns logistikanläggningar på fem ställen i landet.

– Förra året skickade vi ut totalt 173 miljoner lådor från våra anläggningar, säger Cecilia Ratnér.

Att det är branschen som gemensamt äger retursystemet med lådor och pallar är, åtminstone delvis, en förklaring till lådornas färg.

Reportage om plastlådor inom matindustrin. På Hilton i Västerås berättar Martin Living och Björn Fernström om hur det är att jobba med lådorna. Foto: Per Groth

– Vissa livsmedelskedjor är ju associerade med vissa färger, exempelvis är Ica röda och Coop gröna. Ska man ha ett branschgemensamt system så är det ganska bra att lådorna är neutrala, grå eller svarta, något som inte sticker ut, säger Cecilia Ratnér.

Inne i tvättavdelningen på SRS i Västerås är ljudnivån hög. Luften är varm och fuktig. De tre tvättlinjerna går för fullt. Lådorna sorteras efter storlek och vänds upp och ner för att få bort eventuella rester eller annat skräp. Därefter är det dags för tvätt med diskmedel och varmvatten, minst 57 grader.

Sedan följer torkcentrifug, röntgenmaskin som kontrollerar för metall samt en optisk maskin som kollar att lådan är hel och ren. De nytvättade lådorna staplas och tas därefter om hand av självkörande truckar.

En viktig poäng med retursystemet är att det ska vara hållbart och bidra till att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan. Enligt Svenska Retursystems egna beräkningar sparade livsmedelsbranschen under 2023 in 36 700 ton koldioxid på att använda SRS lådor och pallar, jämfört med att använda kartong.

Martin Living

Just miljötänket är något som Martin Living och Björn Fernström på Hilton Foods uppskattar.

– Så länge inte lådorna slängs i någon skog utan kommer tillbaka till SRS och diskas och återanvänds, så är det jättebra för miljön, säger Björn Fernström. Martin Living fyller i:

– Något vi tycker om är att man kan sortera ut trasiga lådor och pallar, skicka tillbaka dem och att de lagas. Det är svinbra.

Ni vill inte ha in engångslådor i kartong?

– Nej! Vi gör av med enorma mängder backar, alternativet att köra allting i kartong vore ju katastrof. Det skulle bli kopiösa mängder kartong.

Martin Living har jobbat på Hiltons Foods sedan verksamheten i Västerås startade 2004. Björn Fernström har varit här nästan lika länge.

– Vi är ett gäng som har jobbat här i många år och vi har roligt tillsammans här. Det är otroligt viktigt. Man är här väldigt många timmar av sitt liv och det vore hemskt om man skulle ha tråkigt. Vi är inte här för att lådorna är så roliga, om man säger så, säger Martin Living.