Josefine Pettersson, 31, är sedan länge aktiv i civilförsvarsförbundet och hon vet hur hon ska tänka om en kris skulle inträffa. Nu tycker hon att det är dags att fler lär sig.

– Det handlar inte om att man ska gå omkring och vara rädd för att något ska hända. Tvärtom. Vet man hur man kan skydda sig blir man trygg. Och det är inte så mycket som krävs.

Vad räknas som en kris, skulle du säga?

– Exempel på kriser kan vara ett nationellt eller regionalt strömavbrott. Vad gör du till exempel om staden du bor i helt släcks ned under ett par dagar? Hur lagar du mat och håller dig varm utan elförsörjning?  Hur klarar du dig om ett vattentorn rasar eller en huvudledning går av? Har du inget dricksvatten måste du ha förberett ett alternativ.

Josefines tips: Så kan du förbereda dig inför en kris 

Vatten vid kris
Bra att ha hemma: vattendunk 10-20 liter, vattenfilter eller reningstabletter. (För rengöring av tex sjövatten). Tänk på att cirka 10 liter vatten dagligen behövs till dryck och mat. Vatten behövs även till personlig hygien, för att undvika sjukdomar.

Mat vid kris
Se till att ha matvaror hemma som inte kräver kyl och frys. Tex: Konserver, pasta, ris, knäckebröd/skorpor, nötter, frön, havregryn, färdiga soppor mm. Vid ett strömavbrott kan du laga maten med hjälp av ett stormkök/trangiakök.

Värme vid kris
Om det blir strömavbrott kan du behöva en etanol eller en gasolkamin för att kunna hålla dig varm. Tänk på att vädra när du använder kamin. Värmeljus och räddningsfilt är också bra att ha. En räddningsfilt är en tunn filt som kapslar in kroppsvärmen.

Information vid kris
För att kunna ta del av viktig samhällsinformation införskaffa en vevradio/batteriradio, samt se till att du har en lista med viktiga telefonnummer (tex Räddningstjänst, familjemedlemmar, sjukvård mm).

Sömn vid kris
För lite sömn gör att vi fungerar sämre och inte kan koncentrera oss på sådant som behöver göras, därför är det viktigt att försöka få tillräckligt med sömn.

Bra att ha hemma vid kris:
Ficklampa, powerbank, första hjälpen kit, hygienartiklar, kontanter, tändstål, mm.
 
Mer info: https://civil.se/
Krislåda: https://lomervarde.se/livs/erbjudande/folkladan/

Vad är viktigast att tänka på om krisen kommer?

– Det finns några saker som är helt avgörande. Hur du förser dig med information, vatten, värme och mat.

Du har ju varit med i civilförsvaret i många år – har du någon gång behövt använda dig av dina kunskaper?

– Jag kan första hjälpen och för ett par år sedan stötte jag på en drogpåverkad man som blivit medvetslös. Jag la honom i framstupa sidoläge och såg till att han hade luftvägarna fria. Sedan tillkallade jag ambulans som tog över. Han klarade sig, har jag fått veta.

Intresset för att vara med i civilförsvaret och Hemvärnet har ökat sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes. Samtidigt köper allt fler svenskar krislådor och första hjälpen kit. Hur ska man tänka, är det viktigt att ha en krislåda hemma?

– Ja, men det behöver inte vara dyrt. LO-mervärde har till exempel en krislåda som är jättebra till ett förmånligt pris. Sedan behöver man inte bunkra upp med jättemycket mat hemma. Att ha några extra konservburkar hemma så att man klarar sig en vecka kan vara en bra tumregel.