[Ur nummer: 03/2004] Regeringen stämmer EU-kommissionen för beslutet att godkänna giftet parakvat i bekämpningsmedel inom EU.
Beslutet som fattades av kommissionen i december i fjol har starkt kritiserats. Se mål&medel nr 9/2003.
Stämningen innebär att EG-domstolen prövar regeringens begäran att ogiltigförklara kommissionens beslut. I Sverige har parakvat varit förbjudet sedan 1983. Det är också förbjudet i Danmark, Finland, Österrike och även i Schweiz där medlet tillverkas av det schweiziska företaget Syngenta.
– Vi vet att parakvat är akut giftigt och extremt hälsofarligt. Användningen av parakvat innebär risk för skador och dödsfall hos tusentals människor, i synnerhet i fattiga länder där man inte kan eller vet hur man ska skydda sig vid användningen av bekämpningsmedlet. Men även inom EU finns rapporter om förgiftningar, säger miljöminister Lena Sommerstad i ett pressmeddelande.
Hon har ända sedan frågan för första gången kom upp försökt att stoppa detta farliga ämne. Hon anser att parakvat är ett oacceptabelt bekämpningsmedel som inte hör hemma i ett hållbart jordbruk.
Inom EU används medlet vid ogräsbekämpning till exempel i oliv-, vin och hasselnötsodlingar. Det används också runt om i världen på kaffe-, palmolje-, banan- och teplantager.
Livsmedelsarbetareinternationalen, IUL, anser att beslutet att tillåta parakvat varit förödande.
Parakvat står för ett stort antal av de 40 000 dödsfall i världen som tillskrivs kemiska bekämpningsmedel. Lantarbetare är regelbundet exponerade för det.
IUL inte bara stödjer regeringens stämning av EU-kommissionen utan förbereder också tillsammans med en rad miljöorganisationer en egen stämning av kommissionen.