[Ur nummer: 02/2004] 185 personer blir uppsagda på Swedish Meats i Linköping. Svinslakten har redan lagts ner. Nu har turen kommit till fläskstyckningen, vecka 7 stänger den. Men även på charksidan kommer folk att sägas upp, detta trots att Linköping tagit över korvproduktion från Umeå.
Företaget säger att prognosen för nöt är dålig för 2004. Problemet är att det inte finns tillräckligt med djur, det saknas boskap.
– Jag tycker att företaget inte satsat tillräckligt hårt för att få tillbaka djur, säger Michael Claeson, ordförande i
Livsklubben på Swedish Meats.
Efterfrågan finns men uppfödningen är inte tillräckligt stor. Samtidigt tar importköttet, nöt från Irland och fläsk från Danmark, allt större marknadsandelar.
Företagsledningen har sagt att nu tar Swedish Meats ”time out”, nu ska det vara produktion som gäller ett halvt år framåt, inga fler omstruktureringar.
Att det kommer att bli lugn och ro är Mikael Claesson skeptisk till. Det har varit så många förändringar och det har skett så snabbt inom koncernen att han inte kan känna sig trygg med det, han kan inte riktigt tro på att företagsledningen tagit ”time out”.