[Ur nummer: 03/2004] På senare tid har både Findus i Bjuv och Findus i Helsingborg varit föremål för varsel.
I oktober varslades 70 tjänstemän om uppsägning på anläggningen i Bjuv. Det var flytten av huvudkontoret från Bjuv till Malmö som slog mot tjänstemännen.
Felsatsning på den engelska marknaden slog mot alla.
– Det går inte att sälja fryst mat i England. De vill ha kyld mat. Det här blev vi varse om redan på Nestlés tid. Det gick inget bra då och inte nu heller, berättar Kent Ahlgren, Livs vice klubbordförande på Findus anläggning i Bjuv.
I januari varslades 33 fast anställda om uppsägning vecka 15, efter förhandling blev det 20. Dessutom ska 18 visstidsanställda försvinna i omgångar.
– Förhoppningsvis kommer det inte att bli några uppsägningar alls i slutänden. Produktionen håller på att ta fart. Både vår nordiska marknad och den svenska går jättebra. Vi ligger plus 39 procent i försäljning gentemot budget i år, säger Kent Ahlgren.
På Findus fabrik i Helsing-borg är situationen något annorlunda. Där mister cirka 20 personer sin anställning i samband med att produktionen automatiseras. Det är ett led i en effektivisering men också ett led i att förbättra arbetsmiljön.
Det var år 2000 som riskkapitalbolaget EQT köpte varumärket Findus av Nestlé. Sedan en tid tillbaka är Findus åter till salu. I Bjuv arbetar cirka 800 kollektivanställda, i Helsingborg drygt 100.