Också på det ”goda exemplet”, GB Glace i Flen, säger huvud-skyddsombudet att det behövs ett arbetsmiljöavtal för att komma vidare. Sjukfrånvaron är lika hög som riksgenomsnittet.

[Ur nummer: 03/2004] – Det kan nog stämma att vi kommit en bit på väg vad det gäller att skapa en bra fysisk arbetsmiljö på GB Glace i Flen, säger Robert Lundqvist, huvudskyddsombud.
– Men det räcker inte. Vi måste komma längre än så. Vi måste se till helheten för att minska sjukfrånvaron. Vi måste också skapa en bra psykisk arbetsmiljö och det är mycket svårare.
GB Glace i Flen ägs av Unilever och den transnationella koncernen är duktig på att åtgärda brister i den fysiska arbetsmiljön. Allt mindre del av sjukfrånvaron beror på olycksfall på jobbet.
Här har framsteg gjorts.
I den meningen kan man tala om GB Glace som ett gott exempel, men ändå är sjukfrånvaron på företaget lika hög som riksgenomsnittet, omkring 9 procent. Och 10-12 personer är långtidssjukskrivna av drygt 100 fast anställa och lika många säsongsjobbare.
Så bra är det ändå inte.
Robert Lundqvist menar att den fysiska arbetsmiljön är förhållandevis lätt att ha koll på. Någon kan komma utifrån och snabbt bilda sig en uppfattning om den. Det kan vara en myndighetsperson, en arbetsmiljöinspektör. Men att se vad som behövs göras för att människor ska må psykiskt bra på ett jobb är svårare.
   Bra arbetsmiljö rymmer rimliga arbetstider, möjlighet att snacka med arbetskompisar, rätt till ledighet, trygg anställning, lagom arbetsbelastning, någon form av synlig uppskattning. Allt det här är fackliga frågor som behöver regleras.
   Han tror att ett arbets-miljöavtal skulle kunna vara mycket användbart. Han vill ägna sig åt det svåra, åt den psykiska arbetsmiljön. Och för att det ska vara möjligt behövs ett avtal som sätter fokus på sambandet mellan hur människor mår och hur deras arbetsvillkor ser ut.
    – Jag tror inte att någon utanförstående kan göra detta åt oss. Det måste vi göra själva. Och då behöver vi träffa överenskommelser. Vi behöver avtal.