Arbetstid- och ersättningsregler inom slakt och charkbranschen har setts över av en partsamman-satt arbetsgrupp. Livs kan tänka sig att ge upp stupstocken om medlemmarna får rejält betalt. Ett förslag som förbundets förhand-lingsdelegation ska ta ställning till.

[Ur nummer: 03/2004] Anställda inom slakt- och charkbranschen, som inte jobbar skift utan bara dagtid måndag till fredag mellan 6 och 18, har haft rätt att säga nej till helgarbete. Detta kallas för stupstock.
– Det här har vi sagt att vi är beredda att öppna upp, säger Lars Amundsson‚ Livsförhandlingsombudsman. Problemet är att det blir mer och mer skiftarbete inom branschen och detta kan redan idag förläggas över helg. Detta är redan tillåtet enligt avtal. Stupstocken gäller arbete dagtid.
Nu föreslår gruppen att arbetstid kan förläggas över helgen mot att alla garanteras två dagars ledighet i anslutning till helg. Dessutom kräver förbundet att de anställda ska få rejält betalt för denna eftergift. Bakgrunden till diskussionerna är butikernas krav på färskpackat kött i början av veckan.
– Det är en extremt hård konkurrens som råder inom branschen. Se bara vad som nu händer inom Swedish Meats för att inte tala om hela Skåneregionen, säger Lars Amundsson.

Vill ha klara regler
Kampen för överlevnad har lett till att det blivit allt vanligare med helgarbete inom slakt- och charkbranschen. Ersättning för detta har dock inte funnits reglerat i avtal utan det har handlat om ett köpslående mellan parterna.
– Detta köpslående vill vi komma bort från, säger Lars Amundsson.
Skiftarbete har tidigare inte varit vanligt inom branschen. En väckarklocka blev AD-domen år 2000 som gav Samfood i Västerås rätt att förlägga två-skift veckans alla
dagar utan skifttillägg. En lucka i avtalet som förbundet nu har för avsikt att täppa till.
De ersättningsregler som Livs driver är ob-tabell som anges i procent, stor-
helgstillägg samt övertidsersättning på 100 procent på utgående lön.

Måste få kosta
– Det finns inte mycket kvar att köpslå om. Vår smärtgräns är nådd om vi släpper stupstocken. Och då måste det kosta. Det har vi signalerat från början.
I gruppen har förutom Lars Amundsson även Bo Blomdahl från Swedish Meats ingått samt Håkan Persson från Atria Lithell (före detta Samfood), Christer Thörn från Dafgård och Sune Stålebro, lokalombudsman avd 9 Linköping. Dessutom har motparten haft sina representanter med.
I och med att gruppen nu lagt fram ett förslag så har man fullgjort uppdraget man fick från opartisk ordförande i förra avtalsrörelsen att under avtalsperioden försöka lösa arbetstidsreglerna och ersättningsreglerna.
– När det gäller texten är vi överens i gruppen men när det gäller priset slår arbetsgivarna bakut, säger Amundsson.
Text och ersättningsdel ska nu läggas fram för avtalsdelegationen den 3 mars.