[Ur nummer: 03/2004]

Snart drar det ihop sig till den regelrätta armbrytningen om lönenivåer, arbetstider, rätt till ledighet och arbetsmiljö-
avtal. Den sista april löper Livs avtal ut och innan dess är det meningen att nya ska tecknas.

Nytt i denna avtalsrörelse är att många av de gamla ranschavtalen slagits samman till ett gemensamt avtal för livsmedelsindustrin, som omfattar 28 000 medlemmar. 14 förtroendevalda från produktionen har valts att ingå i den stora förhandlingsdelegationen. Ett första möte har hållits i Stockholm och mål&medel har ringt runt för att höra hur stämningen är.

Alla säger att det är bra att de olika branschavtalen slås ihop, det ger styrka, särskilt för de mindre branscherna, men alla påpekar också att det kan vara marigt att tänka gemensamt – se att man representerar alla medlemmar och inte bara den egna branschen.

Två frågor ställdes:
* Vad tycker du är viktigast?
* Vilka förväntningar har medlemmarna?

Bo Blomdahl, 56 år, avd Sydöst, Swedish Meats, Kristianstad.
– Medlemmarna förväntar sig en rejäl, utgående lönehöjning och så vettiga OB-listor, det är ett stort problem att dessa är så olika i branscherna. Vi behöver en gemensam OB-trappa. Och så vill medlemmarna ha kronor och ören, inte procent.
– Arbetsmiljöavtalet måste också till.

Carl Gunnar Krooks, 36 år, avd 8 Sundsvall, Nyhléns Chark.
– Det måste bli ett bra arbetsmiljöavtal, ett som ger facket mer muskler. Livs undersökning Kräv kvavmärkt arbete, visade att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerade på många arbetsplatser. Det innebär att det bör vara ett avtal på central nivå, inte lokal, för då händer inget, då blir det tandlöst på de små arbetsplatserna.
– Det är lönen, de flesta pratar lön ändå. De vill ha högre lön.
– Här i Kramfors ligger vi efter. mål&medels nye ”Tankar i arbetet”-skribent skriver att han tjänar ”ynka 99 kronor i timmen”. Här tjänar vi 93 kronor i timmen. Vi behöver ett rejält lönepåslag.

Jerry Ingelsson, 47 år, avd 5 Malmö, Coca Cola-Distributören, Malmö.
– Bättre arbetsmiljö tycker jag är viktigast. Inom bryggeri tittar hela branschen på ackordsbiten, vi har ackordslön och den behöver vi komma bort ifrån.
– Vi arbetar med det inom koncernfacken.

Sven-Olof Svensson, 52 år, avd 11 Halmstad, Carlsberg Sverige.
– Viktigast är att vi får ihop det gemensamma avtalet. Arbetsmiljöavtal är en prioriterad fråga. Jag tror att det blir svårt att driva kraven löneökningar så hårt. Det är viktigt att tarifflönerna blir hyfsade, en del ligger mycket lågt.
– Jag tror att de flesta vet att det inte finns så mycket att ta ut. Vi har inom bryggeri haft pott med lönegaranti. Garantin är mycket viktig att vi behåller. Arbetsgivarna vill ju förhandla allt lokalt, men det ska vi inte gå med på.

Tommy Andersson, 58 år, avd 2 Helsingborg, Findus.
– Utvecklingen går ju åt fel håll vad det gäller arbetsmiljön. Så kan det inte fortsätta. Arbetsgivarna hotar med att ta hit polacker eller flytta produktionen till Polen, men det är ju ingen lösning. De blir ju lika skadade som vi av dåliga jobb. Det måste till ett arbetsmiljöavtal. Jag tror att det är en stor fara för konflikt om den frågan kör fast.
– Vi måste ha löner som vi kan leva på. Det har högsta prioritet.

Ingmar Kjaer, 48 år, avd 4 Stockholm, Kraft Foods Sverige.
– Individens rätt att bestämma över sin ledighet är viktigt. Det är inte bra att arbetsgivarna kan ändra förläggningen av arbetstiderna, gå från två-skift till tre-skift, när de vill. Det förstör vår möjlighet till ett bra liv. Det är ett stort arbetsmiljöproblem.
– Trycket från medlemmarna handlar om pengar. Vår uppgift är att se till att också andra frågor som arbetsmiljö och arbetstider  kommer med.  Tala om att det kostar, men självklart får dessa andra frågor inte kosta för mycket.
Fler svar på nästa uppslag
Kersti Sandberg, 39 år, avd 15 Örebro, Atria Lithells.
– Jag tror att det är viktigt att vi ser till att villkoren i supplementen (de gamla branschavtalen) blir allt mer lika varandra. Tarifflönerna måste också höjas. Det går inte på en gång, men det måste vara riktningen. Trycket från medlemmarna känner jag mest av från min egen bransch, slakt och chark. Många är upprörda över att de bara får ersättning på det ena skiftet, när man jobbar tvåskift. Vad det gäller arbetsmiljöavtal finns stora förväntningar. Det måste det hända något konkret.

Leif Eriksson, 52 år, avd 17 Skara, Arla Foods, Götene.
– Nu måste det handla om att hitta former för att praktiskt genomföra förbättringar av arbetsmiljön. Ett avtal får inte bara bli ännu ett fint dokument, då är inget vunnet. Men att driva arbets-miljöfrågorna med skadeståndskrav tror jag inte på.
– Höjda löner är viktigt, men också möjlighet att få större inflytande över sin arbetstid, att verkligen få ledigt när man har behov av det.

Åke Ligardh, 48 år, avd 1 Göteborg.
Göteborgs Kex.
– Jag tycker inte att jag har hört så mycket från medlemmarna. De tjänar för lite, så är det. Lönerna måste upp, men kronor och ören vill jag inte nämna nu. Om det blir ett flerårigt avtal tror jag att det är viktigt att det blir avstämning varje år.
– Jag förväntar mig också att det verkligen blir förhandlingar denna gång.
– Tidigare har arbetsgivarna bara sagt ”take it or leave it” och så har den opartiske medlaren trätt in. Så ska det inte gå till.

Berith Andersson, 55 år, avd 9 Linköping, GB Glace.
– Jag jobbar natt just nu och jag tycker att det sliter. Framåt torsdagen känner man sig som en zoombi. Arbetsgivarna vill fritt lägga ut den ordinarie arbetstiden.
– Det kan vi inte gå med på. Vi måste förstärka OB-reglerna i supplementen.
– Det är mycket viktigt att vi får ett arbetsmiljöavtal, för då kan vi driva frågorna ända till Arbetsdomstolen, men jag tror ändå inte att vi har stöd bland medlemmarna för att gå ut i konflikt för det.
Mona-Lisa Jagstedt, 51 år, avd 1 Göteborg, Abba Seafood.
– Nivåerna är viktigast för medlemmarna. Det känns som om många är förbannade. Fan att vi aldrig ska få något. Vi måste visa att vi menar allvar. Det är så många som tar för sig där uppe i toppen. Vi har haft enkäter som visat att för en del medlemmar går bättre arbetsmiljö före löneökningar. Så ett avtal som verkligen sätter press i den här frågan är betydelsefullt.

Håkan Gillström, 50 år, avd 9 Linköping, Arla Foods, Linköping.
– Någon gång måste vi börja arbetet med att genomföra gemensamma avtalet och jag tror att det är lika bra att göra det nu.
– Supplementen (gamla branschavtalen) måste ges allt mindre betydelse. Det innebär att vi måste prioritera höjningar i de supplement som har sämst villkor.
– Medlemmarna vill ha reallöneökningar, bättre köpkraft, så enkelt är det.

Sven Gunnar Nordmark, 47 år, avd 36 Umeå, Norrmejerier Lycksele.
– Prioritet nummer ett är lönen. Det måste komma ut mer pengar. Vi inom mejeri låg en gång i tiden vid slutet av 80-talet två procent över industriindex. Sedan dess har vi tappat alldeles för mycket. Det har i bondeföretagen inte funnits några lokala pengar att fördela.
– För medlemmarna är pengarna det viktiga, något måste göras.
– Därutöver kommer mer ledighet och bättre arbetstider.

Marita Töråsen, 45 år, avd 9 Linköping, Cloetta Fazer.
– Vi har haft 15 olika branschavtal och nu ska de slås samman till ett gemensamt.
– Då är det väldigt viktigt att vi har en samsyn. Vi måste tänka lika. Vi måste utgå från solidariteten med varandra och höja i de supplement (gamla branschavtal) som har sämst villkor, både vad det gäller lön och OB-regler.
– Utöver höjd lön tror jag att många medlemmar vill att arbetsmiljöfrågan prioriteras.
nnn Snart drar det ihop sig till den regelrätta armbrytningen om lönenivåer, arbetstider, rätt till ledighet och arbetsmiljö-
avtal. Den sista april löper Livs avtal ut och innan dess är det meningen att nya ska tecknas.

Enkät: Gunnar Brulin