Livs kräver ersättning för fler arbetstimmar

Avtalen påverkas när nationaldagen 6 juni från och med i år blir helgdag i stället för annandag pingst. Just i år gick det lätt att komma överens för fack och arbetsgivare, men nästa år blir det knepigare.

[Ur nummer: 02/2005] Avtalen påverkas när nationaldagen 6 juni från och med i år blir helgdag i stället för annandag pingst. Just i år gick det lätt att komma överens för fack och arbetsgivare, men nästa år blir det knepigare.
I december beslutade riksdagen att Sveriges nationaldag den 6 juni ska vara röd dag i almanackan från och med 2005. Riksdagen vill ge vår nationaldag större dignitet och hänvisar till att nationaldagen är en helgdag i många andra länder. Samtidigt stryks annandag pingst som allmän helgdag.

Storhelgstillägg
Pingst har varit en storhelg som enligt kollektivavtalet gett den som arbetat rätt till storhelgstillägg från fredag klockan 18 till tisdag klockan 06. Frågan är hur det blir med det i framtiden.
I år infaller 6 juni på en måndag, precis som annandag pingst. Livs och arbetsgivarna LI har kommit överens om att helt enkelt flytta storhelgstillägget för pingsten tre veckor framåt till helgen 4-6 juni. Flera andra fackförbund har träffat liknande uppgörelser med sina arbetsgivare.
Knepigare kan det bli att förhandla fram en lösning för nästa år, då nationaldagen infaller på en tisdag. Då uppstår ingen sammanhängde ledighet som kan betraktas som storhelg.

Permanent lösning 2007
– Då måste vi lösa storhelgstillägget, säger Livs tredje ordförande Gerald Lindberg som förhandlar med LI i frågan.
Efter tillfälliga arrangemang 2005 och 2006 ska frågan lösas permanent i avtalsrörelsen 2007.
Till skillnad från annandag pingst infaller 6 juni ibland på lördag eller söndag, vilket närmast inträffar 2009. Årsarbetstiden ökar med i genomsnitt 2,3 timmar per år och det vill facket ha kompensation för.
– För dem som har månadslön ska den räknas upp med 0,13 procent, anser Gerald Lindberg.
Å andra sidan blir det fler klämdagar de år 6 juni infaller på tisdag eller torsdag. Hur klämdagar hanteras varierar mellan olika avtal och företag.

Pingst firas för den helige ande
Pingst är en av kyrkoårets största högtider. Den firas 50 dagar efter påsk till minne av att Jesus lärjungar fylldes av helig ande. Enligt Apostlagärningarna i Bibeln sänkte sig tungor som av eld över lärjungarna och de började tala om Gud på främmande språk.
Pingsten kallas ofta hänryckningens tid och är av tradition en av våra populäraste bröllopshelger.
Källa: Nationalencyklopedin

Gustav Vasa blev kung 6 juni
Den 6 juni är sedan 1983 Sveriges officiella nationaldag.
Datumet är årsdagen av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och att riksdagen antog grundlagen 1809. Även vår viktigaste nuvarande grundlag, regeringsformen från 1974 antogs 6 juni. Före 1983 var 6 juni inofficiell nationaldag och kallades Svenska flaggans dag. Den instiftades 1916.
Källa: Nationalencyklopedin