Livs förbundsordförande, Åke Södergren, ställer inte upp för omval. Han har beslutat att avgå på förbundets kongress i slutet av maj. I juni blir han expert åt regeringen.

[Ur nummer: 04/2005] Åke Södergren, 57 år, har suttit som förbundsordförande sedan 1996. Han började som mejeriarbetare, engagerade sig fackligt och blev på 1980-talet lokalombudsman och senare förbundsombudsman. 
 
Han informerade Livs förbundsstyrelse om sitt beslut tisdagen den 12 april.  Han bestämde sig dock för flera år sedan men har inte gått ut med det förrän nu.
 
*Varför har du väntat så länge med att berätta om dina planer att avgå?
 
– Som ordförande tycker jag inte att man kan säga allt för lång tid i förväg att man tänker sluta. Det sätter bara igång en massa spekulationer och trovärdigheten går förlorad både externt och internt, svarar han och fortsätter:
 
– Ordförande väljs på kongressen först efter det att en valberedning utsetts. Det här är ingenting som görs upp i förväg.
 
Spekulationerna är dock redan igång. Många räknar med att andre ordförande Hans-Olof Nilsson tar över och att Gerald Lindberg, idag tredje ordförande, blir andre ordförande. Vem som blir tredje ordförande är mer öppet. Det råder dock ingen tvekan om att det är hög tid att en kvinna väljs in i högsta ledningen.

Åke Södergren kommer, efter kongressen fram till mars 2006, vara anställd på näringsdepartementet. Hans arbete går ut på att vara expert i den utredning som regeringen tillsatt för att utvärdera Medlingsinstitutets verksamhet. Göran Tunhammar, f d VD i Svenskt Näringsliv, har utsetts till ansvarig utredare och den andra experten blir Gunnar Göthberg, f d chef för Laf, Livsmedelsbranschens arbetsgivarförbund.
 
En längre intervju med Åke Södergren kommer i nästa nummer av Mål&Medel.