Östras bröd heter egentligen Östra bageriföreningen och är idag Sveriges enda medlemsägda bageri.

[Ur nummer: 05/2005] Förr fanns flera sådana här bageriföreningar. De bildades som motvikt till de mäktiga grosshandlarna. I Halmstad fanns två bageriföreningar på varsin sida av älven Nissan, 1899 startade Östra och därefter Västra. Den sist nämnda lades dock ner i slutet av 70-talet.
Östras Bageriförening har idag 11 000 medlemmar. För att bli medlem betalar man en insats på 50 kronor. Då får man rätt att gå på den årliga distriktstämman och skriva motioner. Östras fullmäktige är företagets högsta organ som i sin tur utser en styrelse som fungerar som arbetsgivare.
Förutom bageriet med ett 100-tal anställda driver föreningen fyra butiker. Personalkostnaderna utgör ungefär hälften av omsättningen.
De egna butikerna svarar för cirka femton procent av bageriets försäljning. De andra kunderna är framför allt de stora handelsblocken Axfood, Ica och Coop men även Netto-butikerna finns med på ett hörn.
Som medlem får man återbäring på allt man handlar i föreningens egna butiker. Återbäringen betalas ut en gång per år i form av rabattcheckar som endast gäller på bageriets butiker. Storleken beror på resultatet. Just nu är återbäringen tio procent.
I fjol var den tolv procent och som mest har den varit 20 procent.
Att vara ett kvalitetsbageri har varit Östras målsättning allt sedan starten. Det har man hittills lyckats bra med. Förra året fick bageriet diplom av Gastronomiska akademin för bevarande av svensk bageritradition med högsta hantverkskvalitet.
Att hålla hög kvalité kostar på. Under senare år har man investerat 100 miljoner i byggnader och maskiner.
Ett exempel är den utbyggnad som gjordes 2001 och som var den största i bageriets historia. En viktig del var ugnslinjen med stenugnen som drivs med naturgas.
Det är ett fullsortimentsbageri men tyngdpunkten ligger på matbrödet som står för 75 procent av omsättningen. Och deras nisch är just tyngre stenugnsbakat matbröd.
Ser man till antalet anställda så tillhör Östra de 20 största bagerierna i Sverige. Intressant i sammanhanget kan vara att veta att bageribranschen idag består av ca 1600 företag, där ca 8 procent av företagen står för 73 procent av omsättningen.