[Ur nummer: 04/2003] Livs har liksom övriga LO-förbund tecknat ett treårigt avtal som löper ut nästa år. Livs löper ut bland de sista och det är i april 2004. Redan nu är dock hög tid att diskutera vilka krav, förutom lönekrav, som förbundet ska driva.
* Stor möjlighet att påverka avtalsrörelsens innehåll har deltagarna på förbundets regionala avtalskonferenser, som hålls i Stockholm den 23 april, Malmö den 24 april och i Göteborg den 25 april. Det är också öppet för enskilda medlemmar, klubbar och avdelningar att skriftligt lämna förslag till förbundsstyrelsen på krav. Någon formell gång finns inte för dessa synpunkter. De samlas ihop och kan redovisas dels på förbundets repskap i november, dels lämnas över till respektive förhandlingsdelegation.
* På förbundets repskap den 21 maj kommer beslut att tas om en sammanslagning av 16 branschavtal (på LAF-området) till ett enda. Detta beslut påverkar sedan Livs avtalsrörelse radikalt då det istället för de 16 förhandlingsdelegationerna blir en enda.
* På förbundets repskap den 20 november fastställs Livs krav inför kommande avtalsförhandlingar. Då tas också beslut om vilka som ska sitta i den nybildade förhandlingsdelegationen (som blir resultatet av att 16 avtal slås samman till ett) samt vilka som ska sitta i övriga delegationer däribland bageri som inte ingår i sammanslagningen.
* Parallellt med diskussionerna inom Livs förs en diskussion inom Facken inom industrin (här ingår samtliga industriförbund som Metall, Industrifacket, Livs, Pappers, Skogs- och Träfacket samt SIF (Svenska industritjänstemannaförbundet) och Civilingenjörsförbundet.) I augusti påbörjas bygget av en gemensam plattform med gemensamma krav och i slutet av november ska denna plattform vara klar. Sedan skickas denna plattform till förbunden för ställningstagande vilket sker i respektive förbundsstyrelse. Tanken är sedan att denna plattform ska finnas med bland de krav som förs fram av varje enskilt förbund när de sedan förhandlar med respektive arbetsgivare.
* Det ska också som tidigare ske en samordning av avtalskraven inom LO-förbunden. Ett dokument har antagits, ”Samordning för solidaritet”. Idag finns dock ingen tidsplan för hur detta ska gå till. I och med att Kommunal sade upp sitt avtal så skapades en viss förvirring. Förbunden avvaktar nu resultatet av Kommunals förhandlingar och längden på det avtal som undertecknas.
* Livs redovisar sina krav till arbetsgivaren, Livsmedelsindustrin – Li, i januari 2004. Samtidigt redovisar arbetsgivarsidan sina motkrav. Förhandlingarna drar sedan igång. Enligt förhandlingsordningen ska det ske senast den första februari, Livs avtal löper dock inte ut förrän sista april.