[Ur nummer: 05/2003] Arla Foods koncernfack har inte uttalat sig i debatten om mjölkdumpingen.
– Om jag förstått saken rätt följer Arla EU:s regler. Det som händer i Dominikanska republiken har jag inte någon uppfattning om, säger Thomas Klang, koncernfackets ordförande.
* Är det inte en fråga som de anställda och koncernfacket borde ha en uppfattning om?
– Det är möjligt att frågan kommer upp på koncernfackets möte.
*Är det en känslig fråga?
– Vi är inte vana vid den. Det är gamla MD (danska delen av Arla Foods) som har exporterat, det går långt tillbaka i tiden. Det är svårt för oss att ha en uppfattning.
* Men vad tycker du?
– Rent moraliskt är det inte bra, om det är så att bönder slås ut i utvecklingsländer.
Inte heller Peter Möller-Sjögren, ordförande i det dansk-svenska koncernfacket, samarbetsrådet, har en uttalad uppfattning. Han kommer från Specialarbejderforbundet i Danmark, som organiserar de icke yrkesutbildade arbetarna.
Han säger att exporten till Dominikanska republiken togs upp på ett möte i december med företagsledningen. De blev då informerade om det. Han säger att han personligen tycker att det är fel av Arla Foods att sälja till underpris. Mjölkbönderna i Dominikanska republiken måste också få rimligt betalt för sin mjölk.
Leif Eriksson som sitter i Arla Foods bolagsstyrelse för Livs räkning säger att företaget lever i en konkurrensutsatt värld, kunderna är också globala, det gäller både handeln och industrin. Om kunderna blir globala måste Arla Foods också bli det för att kunna behålla dem. Det är viktigt för att säkra jobben.
Vad det gäller dumpingen är den kopplad till EU:s regelverk. Industrin har anpassat sig till den, så det handlar egentligen om att ha synpunkter på detta regelverk, menar Leif Eriksson, alltså EU:s jordbrukspolitik.