Bagerimörkret är inte helt nattsvart. Klubbarna inom Polarbrödskoncernen har förhandlat fram flera ljuspunkter i ett komplement till bageriavtalet.

[Ur nummer: 06/2003] Klubbarna på Polarbröds bagerier i Bredbyn, Omne och Älvsbyn har haft mycket att stå i det senaste året. Ett helt nytt gemensamt avtal för de tre arbetsplatserna har de jobbat fram. En lösning som bygger på både bageri- och tunnbrödsavtalet. Det blev nödvändigt efter den bolagsändring som gjordes i fjol.
– Rent generellt har vi försökt att bevara så mycket som möjligt av tunnbrödsavtalet som är ett industriavtal med bättre villkor än bageriavtalet. Vi har också försökt att bevara de bästa lokala uppgörelserna som berör de allra flesta, berättar Käbi Nordberg, Livs klubbordförande på Polarbageriet i Älvsbyn.

Blandade känslor
För medlemmarna på de tre bagerierna i Bredbyn, Omne och Älvsbyn är känslorna blandade vad gäller detta nya avtal, som är ett komplement till bageriavtalet. Generellt blev det en klar förbättring på många punkter jämfört med det gällande bageriavtalet. Vissa tidigare lokala uppgörelser tappades medan de som blev inskrivna i avtalet har tryggats för framtiden.
– Att midsommarafton och nyårsafton skulle räknas som helgdagar var heligt för medlemmarna i Älvsbyn. Det här var lika heligt för de andra bagerierna, säger Käbi Nordberg.
Utöver detta lyckades de förhandla fram 16:40 kronor i timmen för förskjuten tid. De fick också med jourersättning, tre olika skiftgångar med bättre villkor än vad avtalet säger; bland annat betalda raster och kortare arbetsvecka. De fick fria skor inskrivet i avtalet och ersättning för skadade glasögon. De fick söndagsdygnet tidigarelagt. De fick plus tio kronor för 17-åringar.
* Kan förbundet dra nytta av ert avtal i kommande avtalsrörelse?
– Ja, det tycker jag borde vara möjligt då det är en förbättring av bageriavtalet på flera punkter, säger hon och tillägger:
– Dessutom borde förbundet få draghjälp av att vår arbetsgivare sitter med i förhandlingsdelegationen.
I det nya avtalet finns det också med skrivningar om ett nytt lönesystem. Detta grundas på bageriavtalets minimilön, det vill säga 89:38 kronor i timmen. På det tillkommer anställningstidstillägg, ansvarstillägg och befattningstillägg samt en grupputvecklingsdel för mindre arbetslag.

Inte sänka lönen
-Vår arbetsgivare lovade att ingen skulle behöva gå ned i lön. Med det i bagaget har det känts lugnare. Förhandlingen har varit både ett givande och ett tagande.
Som hon uppfattat det är de flesta nöjda med det avtal som arbetats fram. Men införandet av det nya lönesystemet är det många frågetecken kring och det är heller inte färdigförhandlat.
Hon berättar att ett utbrett önskemål var att det skulle satsas på låglönegruppen och på anställningstidstillägg.
– Målet var att hitta ett lönesystem som skulle vara enkelt, rättvist och hålla en längre tid. Men framför allt också att det skulle kunna fungera på alla tre bagerier.