[Ur nummer: 09/2003] Av de många Juvelbagerierna, som numera går under namnet Schulstad, finns det idag bara fyra kvar. Och färre blir det, både bageriet i Gävle och det i Luleå är nedläggningshotade.
På bageriet i Gävle riskerar 18 personer att förlora jobben. Anledningen till nedläggningsplanerna uppger ledningen vara dålig lönsamhet på grund av minskade volymer.
– Vi har strandat mbl-förhandlingarna till den 10 september. Vi är mycket kritiska till hur ledningen skött det hela och överväger att ta in en löntagarkonsult, säger Markus Lugnet, en av Livs representanter i beslutsgruppen inom Schulstads.
Till vardags arbetar han på Schulstads i Luleå där han också är klubbordförande. Även när det gäller nedläggningen av hans bageri hänvisar ledningen till dålig lönsamhet. Samtliga 32 anställda har dock lovats förtur till jobben vid det nya bageri i Umeå som koncernen bygger och som ska leverera bröd till hela Norrland.
– Vi ska precis inleda mbl-förhandlingar om Luleå-bageriet. Jag har dock inga förhoppningar om att det går att rädda. Det allt handlar om är att se till att göra det bästa för personalen, säger Markus Lugnet.
Bageriarbetarna går en dyster framtid till mötes. Efter nedläggningen av Schulstad kommer det knappt att finnas några stora bagerier kvar i regionen. Men Markus Lugnet tror inte att det blir många som nappar på jobberbjudandet i Umeå.
– Det man kan hoppas på är att småbagerierna tar för sig nu när de stora försvinner.
Värt att lägga på minnet är att Schulstads bagerier numera ägs av Cerealia som också äger Skogaholms bagerier. Från den första oktober går de båda bagerikedjorna ihop under en och samma organisation.