[Ur nummer: 09/2003] Unilever Bestfoods väljer att förlägga en ny linje för produktion av flytande margarin till anläggningen i Helsingborg. Det handlar om en stor investering på 70 miljoner kronor.
– Det här är mycket positivt och något som vi kämpat länge för, säger Peder Fransson, Livs klubbordförande på Unilevers anläggning i Helsingborg.
Hans arbetsplats är idag den enda av Unilevers fabriker i Norden som tillverkar margarin. Det har funnits flera men de är sedan många år nedlagda. Det flytande margarinet Milda/Becel/Flora Culinesse, som det nu handlar om, har tidigare tillverkats i Holland för den svenska marknaden. Eftersom produkten gått så bra så bestämde sig företaget för att utöka produktionen med en ny linje.
– Det var flera länder som var med i konkurrensen om denna investering. Valet stod mellan Holland, Polen, England och Sverige, berättar han.
I ett pressmeddelande motiverar ledningen sitt beslut att förlägga linjen till Helsingborg med att här finns tillgänglig fri yta, låga kostnader, hög kvalitet, flexibilitet (avseende både maskiner och personal) hög servicenivå samt lägsta möjliga transportkostnader.
* Blir det fler jobb?
– Det är en ganska så automatiserad produktion. Men visst kan det bli fler jobb på sikt, speciellt om det blir tal om kontinuerlig drift.